Kalanı paket yap

Kalanı paket yap

Metro Market, tabaklarda bırakılıp çöpe atılan yemek israfını önlemek için, seçtiği 17 restorana yemek kutusu dağıtmaya başladı. Uygulamayla müşteri kalan yemeğini evine götürebilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 'porsiyonları küçültün' sloganıyla başlattığı israfı önleme çabalarına özel sektör de katıldı. Metro Toptancı Market'in nisanda meyve-sebzenin tarladan markete ulaştırılması sırasında nakliye ve soğuk zincir yüzünden ortaya çıkan kaybın önüne geçmek için başlattığı çalışma son tüketiciyle devam ediyor. Bunun için İstanbul'da 17 popüler restoranı pilot seçen Metro, ücretsiz dağıttığı kutularla müşterinin artan yemeğini alıp israf etmesinin de önüne geçmeyi hedefliyor. Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, "Odağımız en çok israfın olduğu otel, restoran ve kafeler. Kısa vadede bu proje içerisine esnaf lokantalarını da dahil edeceğiz. Amacımız ABD'deki 'doggy bag'e benzer bir uygulamayı Türkiye'de de alışkanlık haline getirmek" diye konuştu. Bugüne kadar kayıp ya da atık söylemlerinin hep ekmek üzerinden yürütüldüğünü vurgulayan Özerkan, "Bugüne kadar genellikle, gıda tabağa gelene kadar israf için tedbir alındı. Ama tabağa geldikten sonra da ciddi bir kayıp söz konusu. Özellikle self service atıklar çok yüksek" ifadelerini kullandı.

MÖNÜ MÜHENDİSLERİ GEREKİYOR
Restoranların tüketimine göre mönü planlamadığını, tüketicinin ise bilinçsiz alışveriş yapıp, aşırı yemek pişirerek israfı tetiklediğini vurgulayan Özerkan, "Restoranlara mönü mühendisleri gerekiyor. Gıdanın yemeğe koyulmayan kısımlarından yeni yemekler yaratacak mühendislere... Bu da israf çalışmalarıyla gelişecek" şeklinde konuştu.


Özerkan, uygulamayı çok kısa bir süre esnaf lokantalarında da denediklerini ama çoğunun uğraşmak istemediğini belirterek, "Yakında restoran, otel ve kafelerdeki israfı ölçmek için de bir çalışma başlatacağız" dedi.

İHRACATIN 4 KATI KADAR KAYIP VAR
Türkiye'de üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40'ı üretim ve dağıtımda kayba uğruyor.
TÜBİTAK verilerine göre, kayba uğrayan ürün miktarı 11.6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze-meyve ihracatının 4 katına karşılık geliyor.
Kötü koşullarda tedarik edilen ürün, iyi koşulda tedarik edilene kıyasla 9 kat daha fazla atığa dönüşüyor.
Gurme Kutuları'nın bulunabileceği restoranlar şöyle: Ağa Restoran, Alancha, Basta, Feriye, Hacı Abdullah, Kırıntı, Midpoint, Nev Kanyon, Nicole, Osmani, Sahrap Pera, Şahin, Welldone, Yanyalı Fehmi, Kanyon Escale, Divan Brasserie Beyoğlu, Divan Pub Erenköy.

?İMAJ KAYBI ALGISI YANLIŞ
Restoranlara dağıttıkları kutulara 'gurme kutusu' adını verdiklerini belirten Özerkan, kalan yemeği restorandan istemenin imaj kaybı olarak algılanmasının da önüne geçilmesi gerektiğini savundu.
BİZE ULAŞIN