Cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan zordur.
Cahil kişilerle konuşmanın ve onlara laf anlatmanın ne kadar zor olduğunu anlatan bir atasözüdür. Bu nedenle ne amaçla söz söylendiğini karşı tarafa anlatmanın güçlüğünden bahseder.
Cambaz ipte, balık dipte gerek.
Her varlığın bir yaşam becerisi vardır. Kişilerin ve diğer tüm canlıların kendi yaşam fıtratlarına uygun hareket etmesi gerekir. Dolayısıyla kişilerin elde ettikleri niteliklerin de gerektirmiş olduğu beceri ve uzmanlık sahası da herkes için farklıdır.
Can boğazdan gelir.
Bu atasözü insanların beslenmesi gerektiğini anlatır. Beden için gerekli olan besinleri almadığınızda hareketten düşebileceğiniz şeklinde yorumlanır.
Dağ Başı Dumansız Olmaz
Toplumda çok yüksek mevkilere gelen kişilerin sorumlulukları ve başlarına açılan işlerin fazla olacağı anlamına gelir.
Doğru Söyleyeni Dokuz Köyden Kovarlar
Doğru söylemek her zaman fayda getirmez. Çünkü gerçekler bazı çevreleri rahatsız edebilir. Kişi doğru sözleri ile bulunduğu ortamlardan dışlanabilir.
Düşmez Kalkmaz bir Allah.
Hayatta her şeyin bir karşılığı mutlaka vardır. Her şey değişir ancak her durum mutlaka karşılığını bulur. Haksızlık karşısında haksızlık yapanların mutlaka cezalandırılacağını vurgular.
Esirgenen göze çöp batar.
Bu atasözü genel olarak titizlikle korunan şeylerin çok daha kolay bir şekilde zarar göreceği anlamına gelir. Bunu önlemek de insanların elinde değildir.
Eski dost düşman olmaz, yenisinden vefa gelmez.
Temeli çok sağlam olan dostluklar ne fırtınalar yaşarsa yaşasın bozulmaz. Ancak yeni dostluklardan da en zor günlerde çok fazla fayda gelmez.
Etle tırnak arasına girilmez.
Orta çıkan tüm aile anlaşmazlıklarda bir taraf tutulmaması gerektiğini anlatır. Çünkü aile bağları her zaman yakındır ve kopması çok zordur. Bu nedenle de küsüp darılsalar da bir gün mutlaka barışırlar.
Fakirlik ayıp değil, tembellik ayıp.
İnsanların maddi anlamda durumlarının kötü olması kötü bir durum değil. Bu bakımdan yoksul olması ayıp olmasa da bu durumda hiçbir şey yapmaması kişinin ayıpları arasında yer alır.
Faydasız baş mezara yaraşır.
İnsanlar eğer yaşıyorlarsa mutlaka bir işe yaramak durumundadırlar. Bu durumda kişilerin ne etraflarına bir faydaları olur ne de karları olursa bu kişilerin yaşamlarının da bir amacı olmaz. Yük insanların ölmesi ile yaşaması arasında bir fark yoktur.
Fırsat her vakit ele geçmez.
Fırsat her zaman insanların karşısına çıkan bir durum değildir. Aksine kişilerin ele geçirilen imkan ve durumlarına en iyi şekilde değerlendirmeleri gerekir. Umulmadık bir anda karşınıza bir fırsat çıktığında en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekiyor.
Garip kuşun yuvasını Allah yapar.
Kimsesiz kişilerin her zaman yanında Allah vardır. Yoksul ve güçsüz olan kişiler daima Allah tarafından desteklenir ve bir şekilde ummadıkları bir yerlerden yardım alırlar.
Gece gözü, kör gözü.
Geceleyin iyi iş yapılamaz.
Gelin girmedik ev olur, ölüm girmedik ev olmaz.
Her eve gelin girmeyebilir ama ölüm kesinlikle girer.
Gülme komşuna gelir başına.
Birinin başına kötü bir durum geldiğinde ona gülmemek gerekiyor. Çünkü bu felaket kişilerin de başına gelebilecek bir durumdur. Başkası bir kötü durumda kalırsa o insan için sevinmemek gerekir.
Gün doğmadan neler doğar.
Yarının neler getireceğinin bilinmemesini anlatan bir atasözüdür. Kısa süre içerisinde insanın karşısına ne tür mucizeler çıkacağını kestirmek son derece zordur. Beklenmedik anda umut verici bir haber gelebilir anlamını taşıyan bir atasözü.