Organik yemek tarifleri

Organik yemek tarifi

Organik yemek tarifi

Fırında Pırasa

malzemeler:
1kg.pırasa
3 yumurta, çıırpılmış
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı galeta unu (ben robottan geçirilmiş kepekli ekmek içi kullandım)
tuz
karabiber
hazırlanması:
pırasaları yıkayıp küçük parçalar halinde doğrayın. tuzlu suda haşlayın. daha sonra suyunu süzüp robottan geçirin.
borcamı yağlayıp bolca galeta unu serpin.
pırasaları ve diğer malzemeleri iyice karıştırıp borcama yayın. üzerine tekrar galeta unu serpin. önceden ısınmış 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Organik yemek tarifi

Organik yemek tarifi

Bademli Fasulye

Malzemeler:
1kg taze fasulye
yarım su bardağı iç badem, doğranmış
2 yemek kaşığı margarin/tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
4 küçük kuru soğan/arpacık soğan, doğranmış
karabiber
tuz
2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış

Hazırlanması:
Derin bir tencerenin 3/4'ünü suyla doldurup hafifçe tuzlayın ve kaynamaya bırakın.
Taze fasulyeleri temizleyip yıkayın. Yıkadıktan sonra verev doğrayın. Kaynayan suya fasulyeleri ekleyin. 5 dakika sonra bir kevgire alıp soğuk sudan geçirin ve kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. (bu aşamayı bir gün önceden yapıp üzerini iyice kapatarak dolaba kaldırabilirsiniz.)
Geniş bir tavada bademleri 3 dakika kadar kavurun. Kavrulan bademleri bir tabağa alın. Aynı tavada zeytinyağı ile tereyağını eritin. Soğanı ekleyip 4-5 dakika hafif pembeleşene kadar kavurun.
Ateşi biraz yükseltip fasulyeleri ekleyin. Devamlı karıştırarak -4 dakika kadar- soteleyin. Tuzunu ve karabiberini serpin. Maydanozu ve bademleri ekleyip ısıtılmış bir servis tabağına alın ve hemen servis yapın.

Organik yemek tarifi

Organik yemek tarifi

Afyon usulü taze fasulye

Malzemeler:
yarım kg taze fasulye
3-4 havuç
2 kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 kase yoğurt

Hazırlanması:
Fasulyelerin kılçıklarını ayırıp verev doğrayın. 2 litre kaynamış su ile yaklaşık 5 dakika haşlayın. (kapağı açık olmalı)
2 soğanı yemeklik ve havuçları ise verev doğrayın. Soğanlarla havucu zeytinyağında kavurun.
Fasulyelerin suyunu süzüp tencereye ilave edin. Bir miktar daha kavurup yarım çay bardağı su ile fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
Tuzunu ekleyip soğuyunca servis tabağına alın. Üzerine yoğurt gezdirip pul biberle süsleyin.

Organik yemek tarifi

Organik yemek tarifi

Yumurtalı Ispanak

Soğanla kıymayı kavur, pulbiber ekle. Kıyma pişince doğradığın ıspanakları ilave et. Ispanaklar sönünce tuzunu ilave et. Çukur açıp yumurtaları kır, altını kısıp kapağını kapat ve sarılarının tamamen pişmesini sağla. Bir de ekliyor, kendin yiyeceksen yumurtaları şimdiden kırma, sade ye. Akşam beraber yiyeceğiniz zaman kır, yumurtaları yemeden hemen önce pişirirsen daha lezzetli olur..."*

Organik yemek tarifi

Organik yemek tarifi

Patatesli Patlıcan Yemeği

Malzemeler:
5 patlıcan
2 orta boy kuru soğan
7 diş sarımsak
7-8 sivri biber (birkaç tanesi acı olsun)
yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2-3 patates
4 orta boy domates (domatesler küçükse 5 adet)
yarım çay bardağı kaynar su
tuz

Hazırlanması:
Patlıcanları alacalı soyup irice küpler halinde doğrayın. Hepsini bir kaba alıp üzerine biraz tuz serperek ovun ve bu halde bir süre bekletin.
Soğanı soyup yemeklik doğrayın, sarımsakları soyun, biberleri temizleyip doğrayın. Hepsini zeytinyağıyla beraber yayvan bir tencereye koyarak kavurun.
Patatesleri soyup doğrayın, tencereye ilave edip bir süre daha kavurun.
Domatesleri soyun, irice küpler halinde doğrayıp tencereye ekleyin. Patlıcanları birkaç kez sudan geçirip tencereye ilave edin. Onları da bir süre kavurduktan sonra kaynamış suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp altını kısın. Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.) En son tuzu ilave edin.
Servis yaparken çok fazla karıştırmadan, patlıcanları ezmemeye özen gösterek tabaklara paylaştırın.

Organik yemek tarifi

Organik yemek tarifi

Kereviz Graten

Malzemeler: 2 Adet Soğan 1 Diş Sarmısak Kekik 50 gr. Margarin 5 Dilim Tost Ekmeği 250 ml. Süt Kreması 3 Adet Yumurta Tuz, Karabiber Rendelenmiş Muskat (küçük hindistan cevizi) 600 gr. Kereviz 4 Yemek Kaşığı Limon Suyu 1 Çay Kaşığı Toz Şeker.Yemeğin Tarifi: Soğan ve sarmısağı soyup kıyın. Kekikle birlikte 20 gr. yağ ile kavurun. Ekmekleri küb şeklinde doğrayın, kalan yağ ile kavurun. Soğanlarla karıştırıp yuvarlak bir fırın kabının yayın.Krema ve iki yumurtayı karıştırın. Tuz, karabiber ve muskatı ekleyin. Yarısını ekmeklerin üzerine dökün. Bir tencerede bol tuzlu su kaynatın, şeker ve limon suyunu ekleyin. Kerevizi soyun, ince rendeleyin. Kaynamakta olan suda 1 dakika haşlayın. Hemen süzüp soğuk suya tutun, süzülmeye bırakın. Kalan yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Sarısını yumurtalı kremanın ayırdığınız yarısına katın. Kerevizleri bu krema ve tuz ile karıştırın. Yumurta beyazını kar haline gelene kadar çırpın. Kerevizlere katın ve fırın kabındaki ekmeklerin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
 

Organik yemek tarifi

Organik yemek tarifi

Ekşili Pırasa


Malzemeler: 1 Kg Pırasa, 4 Adet Soğan, 4 Adet Domates, 1 Su Bardağı Zeytinyağı, 1 Demet Maydanoz, Tatlı Kaşığı Tuz, 1 Adet Limon Suyu, 1 Tatlı Kaşığı Salça, 1 Çay Bardağı Su.
 
 
 
Yemeğin Tarifi: Pırasaları iyice yıkayalım, dış kabuklarını soyalım. Baş kısımlarını keselim. 5-6 cm uzunluğunda parçalar halinde doğrayalım. Her parçayı ince ince kıyalım. Kaynar suya atalım. 15 dakika haşlayalım. Başka bir tencereye soğanları halka halka doğrayalım. Yarım su bardağı zeytinyağında pembeleştirelim. Fındık büyüklüğünde doğradığımız domatesleri, salçayı ve tuzu soğanlara ilave edelim. Pırasaları haşladıktan sonra soğuk sudan geçirmeden soğan ve domateslere ekleyelim. Son olarak tencereye 1 çay bardağı su ilave edelim. 15 dakika kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirelim. Ateşten indirirken üzerine limon suyu dökelim. Üzerine ince ince kıyılmış maydanoz serptikten sonra servis yapalım.

Not: Pırasa da soğan benzeri bir sebze olduğu için pek çok kişi, pırasa yemeklerine soğan koymaz. Ancak ekşili pırasa yemeğinin özelliği, çok bol soğanlı ve bol domatesli olmasıdır.

Organik yemek tarifi

Organik yemek tarifi

Fırında Lahana

Malzemeler: 1 Orta Boy Lahana Soğan 2 Çorba Kaşığı Margarin 200 gr Kıyma 1 Su Bardağı Su Çorba Kaşığı Domates Salçası Yumurta 1 Su Bardağı Süt 1.5 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri 1 Çay Kaşığı Kırmızı Pulbiber Tuz.
 
Yemeğin Tarifi: Lahanayı temizleyip yapraklarını tek tek yıkayın. Süzüp parmak kalınlığında şeritler halinde doğrayın. Soğanları halka halka dilimleyip margarinde pembeleştirin. Kıymayı ekleyip biraz kavurduktan sonra bir su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Kıymalı sos koyulaşmaya başlayınca kırmızı pulbiber serpin ve ateşten alın. Salçayı biraz su ile ezerek kavrulmuş kıymaya ekleyip karıştırın. Fırın kalıbını yağlayıp lahanaları yayın. Üzerine kıymalı karışımı döşeyin. Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırına verip lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumurtaları geniş bir kasede çırpın ve süt ekleyip iyice karıştırın. Lahanayı fırından çıkarıp hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. Rendelenmiş kaşar peynirini kalıbın her tarafına eşit olarak serpin. 150 dereceye ayarlı fırında 30 dakika daha pişirin. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.

BİZE ULAŞIN