Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Diyar diyar Diyarbakır

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, yemek turizmi açısından mutlaka gidilmesi gerektiğini düşündüğüm Diyarbakır'ın mutfağına konuk oluyoruz. Diyarbakır'ın o kadar güzel, kendine has yemekleri var ki, burada tek tek anlatmak bir hayli zor. Diyarbakır'da en fazla pişirilen yemekler tencere yemekleri olarak tanımlanan etli sebze yemekleri. Sebze yerine bazen meyve de kullanılmaktadır. Elma, erik, ayva, çağla gibi meyvelerden etli yemekler yapılır. Diyarbakır'a özgü yemeklerin başında meftune adı verilen ve genellikle patlıcanla yapılan bir yemek gelir. Bundan başka düzme veya pürlezzel, karnıyarık veya belibağlı, içli köfte, kibe bumbar, lebeni çorbası, Nuriye tatlısı; Diyarbakır'ın çok önemli yemekleri arasında yer alır. Ben size bugün, patlıcan ile yapılan meftunenin tarifi anlatıyorum.

DİYARBAKIR USULÜ YOĞURT ÇORBA
Çorba olarak ise sizi leben, bir diğer değişle Lebeniye çorbası ile tanıştırmak istiyorum. Arapça'da leben, Türkçe'de ayran anlamına gelir. Ana malzeme yoğurt ve buğdaydır. Lebeni adı verilen yoğurt çorbasını pişirmek için, önce yoğurt, yumurta ve tuzla bir tencerede çırpılır. Harlı ateşte tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Kaynayan bu yoğurtlu karışıma, bir tas dövme eklenir. Dövmeler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Üzerine naneli kızdırılmış tereyağı dökülür. Nane yerine yarpuz adı verilen yabani nane de kullanılabilir.

NEFİS DİYARBAKIR ÇÖREĞİ
Özellikle bayramlarda bolca yapılan ama gündelik hayatta sabah kahvaltılarının da vazgeçilmezi olan, içinde mis kokulu baharatlar barındıran bir çörek Diyarbakır çöreği. Bir kere tadanın bir daha vazgeçemeyeceği, fırından yükselen kokulara bağımlı olacağı bir tarif. İçinde mahlep var, maya var, bereketin sembolü çörek otu ve girdiği her şeyi nefis yapan susam var. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

LEBENİ ÇORBASI
3 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 su badağı su
1 su bardağı yarma
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı nane
Tuz
YAPILIŞI: Yoğurt ve yumurtayı, tuzu ekleyerek iyice çırpın. Dört su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Buğdayı yıkayıp yoğurtlu karışıma ekleyin. Buğday yumuşayıncaya kadar pişirin. İkinci tavada sıvı yağı kızdırıp naneyi kavurun. Çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.

MEFTUNE
Yarım kilo göğüs bölümünden koyun eti
2 kilo patlıcan
Yarım kilo domates
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak
4 adet sivri biber
2 adet limon
2 su bardağı su
YAPILIŞI: Et küçük parçalara ayrılır. Kırmızıbiber, karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur. Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne patlıcanlar yerleştirilir. Domatesler küçük küçük doğranarak, patlıcanların üzerine yayılır. Onların üzerine de sivri biberler konur. En üste ince ince kıyılmış maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır ve tencere hafif bir ateşe oturtulur. Yemek, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilince tabaklara konur. İki diş ezilmiş sarımsakla 1.5 limonun suyu iyice karıştırılarak tabakların üzerine azar azar döküldükten sonra servis yapılır.

DİYARBAKIR ÇÖREĞİ
1 su bardağı ılık süt
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
5 bardak un
1 çorba kaşığı toz şeker
1 bardak erimiş tereyağı
Yarım çorba kaşığı çörek otu
Yarım paket yaş maya
Yarım çorba kaşığı mahlep
YAPILIŞI: Mayamızı ılık sütte eritiyoruz. Tüm hamur malzemelerini yoğuruyoruz. Hamurumuzun üzerine temiz bez örtüyoruz. Ilık ortamda bir saat mayalanması için bekletiyoruz. Fırını ısıtıyoruz. Hamurdan ince çubuklar yapıp sarıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. İsterseniz susam, çörek otu serpiyoruz. Isıttığınız fırına atıp üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA