Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pratik ve gösterişli balık sofrası

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün nefis bir sofra hazırladım. Akşama misafirlerim var, haliyle mutfakla ilişkili biri olduğum için benden beklentileri oldukça yüksek. Ancak ben de çoğunuz gibi çalışan, evdeki mutfağıma fazla vakit ayıramayan birisiyim.
Hoş, özel bir misafir olmadıkça ya da bir arkadaşım ziyaret etmedikçe mutfağa girip kendime bir şeyler hazırlamak bile içimden gelmiyor.

HEM LEZZETLİ, HEM HAVALI SOMON
Misafirlik denilen o şahane Türk geleneğine bayılıyorum ve misafirlerim gelecek diye tüm gün plan yapmaya başlıyorum.
Bu akşam fazla vaktim yok, fakat her şey şahane ve kusursuz olmalı çünkü arkadaşlarımın dünyasında benim evime yemeğe gelmek sürprizlerle dolu bir deneyim. Tabii ki böyle durumlarda kurtarıcı ana yemeğim daima somon oluyor.
Hem çok lezzetli, hem çok havalı, hem yanına ne koysam yakışıyor, hem de çok hızlı pişiyor.
Bu akşam gösterişli ve yapımı kolay bir somon hazırlamayı planlıyorum. Başlangıç tabağım tabii ki deniz mahsüllü olmalı.

AHTAPOT VE MAYHOŞ TADIN UYUMU
Ben ağızda dağılan pamuk gibi ahtapotları çok seviyorum; ahtapot salatasını nar suyuyla yapsam nasıl olur sizce?
İki lezzeti de iyice özümsemiş bir damak hafızam olduğu için bence ahtapot ve mayhoş tat birbiriyle çok iyi anlaşır.
Onlara öyle bir tatlı hazırlayacağım ki; hem balık sofralarının vazgeçilmez tatlısı olması sebebiyle geleneksel, hem de içindeki sürprizlerle etkileyici olacak.
Eee haydi o zaman ben hemen mutfağıma koşuyorum; bir yandan yapacağım, bir yandan yazacağım. Acil misafir geleceği bir gün belki siz de denersiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun...
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

NAR SOSLU AHTAPOT SALATASI

500 gr. ahtapot
Nar taneleri
2 adet rendelenmiş sarımsak
1 adet nar ve limonun suyu
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Normalde bir kiloluk bir ahtapotun pişme süresi ortalama 30 dakika civarındadır. Ancak bu süre düdüklü tencerede 12-15 dakikaya iniyor. Ben ahtapot haşladığım zaman bolca haşlayıp buzluğa atıyorum, istediğim zaman birer porsiyonluk çıkarıp buzunu çözdürüp sosluyorum.
Bugün hemen hemen tüm büyük marketlerde zeytinyağında ahtapot salatası meze olarak satılıyor, onlardan da alabilirsiniz. Ben tüm balık yemek ve deniz mahsüllerinde olduğu gibi sadelikten ve kendi spesifik lezzetini kaybetmemekten yanayım.
Bu nedenle fark yaratmak için, ahtapot salatasının tepesine kuş kondurmayacağım.
Başka bir yazımda 'Ahtapot nasıl haşlanır?' konusuna değineceğim, sizler şimdilik bildiğiniz gibi haşlayın. Derin bir tencerede haşladığımız ahtapotların dış kabuğunu soyuyoruz.
Ahtapotun pamuk etlerini dilimliyoruz. Sarımsakları eziyoruz.
Nar, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile çırpıp üzerine döküyoruz.

KAPARİLİ ZEYTİNLİ SOMON

4 adet somon fileto
1 yemek kaşığı dilimli siyah zeytin
1 yemek kaşığı kapari
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine somonları diziyoruz. Karabiberle hafifçe ovup yediriyoruz. 175 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarmadan beş dakika evvel kapari ve dilimli siyah zeytin karışımını somonların üzerine kaplıyoruz. Tekrar fırınladıktan sonra servis ediyoruz

Püf noktası
Kapari ve zeytin tuzlu oldukları için somonu tuz ile ovmuyoruz.

SICACIK HELVA

500 gr. hazır tahin helva
2 yemek kaşığı damla çikolata
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı dövülmüş ceviz

SERVİS İÇİN:
Kaymaklı dondurma
Yapılışı: Hazır tahin helvayı rendeliyoruz. Süt ile eziyoruz. Çikolataları ve cevizi ilave edip güveç kaplarına paylaştırıyoruz. Balıklar tabaklarda bitmeye yakın fırınlıyoruz ve dondurma ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA