Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Haşhaşı ne kadar tanıyoruz?

Arkeolojik kazılarda elde edilen bazı bulgulara göre Anadolu'da Hititler döneminden beri ekimi yapılan mucizevi bitki haşhaş konusunu açıyorum bugün. Ceviz gibi lezzetli bir tada sahip olan haşhaş tohumları, içerdiği faydalı yağlar nedeniyle yemeklerde çeşni olarak kullanılıyor.
Kurutulmuş meyveler olan bu tohumlar; Afyon bitkisinden gelmesine rağmen, istenmeyen yan etkilere sahip değildir. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, sizler için tüm dünyada çok meşhur olan limonlu haşhaşlı kek, kolaylıkla yapabileceğiniz haşhaşlı kurabiye ve Afyon yöresinin meşhur böreği olan bükmenin tariflerini hazırladım.

EN ÇOK EZMESİ KULLANILIYOR
Haşhaş; sıcak iklimlerde yağış alan bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'de en çok Ege Bölgesi'nde, kontrollü bir şekilde, izin verilen yerlerde yetişir. Çünkü bazı haşhaş türlerinden uyuşturucu yapılmaktadır.
Haşhaşın tohumu, ezmesi ve yaprağı, mutfaklarımızda sıklıkla kullanılır; çoğunlukla da haşhaş ezmesi. Haşhaş ezmesi; haşhaş tohumunun kavrulup iyice ezilmesi ile elde edilir ve her yerde kullanılır. Özellikle hamur işlerinde kullanılmaktadır. Çöreklerde, böreklerde, poğaçalarda ve mayalı birçok hamur işinin yanı sıra daha birçok yerde kullanılır.
Haşhaş ezmesi tam bir şifa kaynağıdır ve insan vücudu için birçok faydası bulunmaktadır. Haşhaş ezmesi tek başına sade olarak yendiği gibi birçok farklı şekilde de tüketilir. Haşhaş ezmesini başka bir şekilde tüketmek isterseniz, hamur mayalayıp haşhaş ezmesini biraz sıvı yağ ile açabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilir, düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

Mercimekli haşhaşlı bükme

5 su bardağı un
1 fiske tuz
Su

HAMURUN ARASI İÇİN:
4 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
50 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

İÇ MALZEMESİ İÇİN:
2 su bardağı yeşil mercimek
Maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber

ÜZERİ İÇİN:
1 kase yoğurt
Susam
Sıvı yağ

YAPILIŞI: Öncelikle mercimekleri yıkayıp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su koyup suyunu çekene kadar pişirin. Pişen mercimekleri, soğuması için bir kaba boşaltın. İnce doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip tekrar karıştırın. Hamurun aralarına sürmek için ezilmiş haşhaşı bir kaba alın. Üzerine eritilmiş margarin ve sıvı yağ koyup karıştırın.
Hamur için, yoğurma kabına un ve tuz koyup su katarak yoğurun. Yoğrulan hamuru altı bezeye ayırın. Pasta tabağı büyüklüğünde açın, aralarına hazırladığınız haşhaş ezmesinden sürün. Merdane yardımıyla iyice açın. Açtığınız hamuru büyük kareler halinde kesip içine hazırladığınız iç malzemeden koyup dört yanından kapatın. Fırın tepsisine bir çay bardağına yakın yağ koyup kapattığınız taraf alta gelecek şekilde hamurları dizin. Üzerine incelttiğiniz yoğurdu elinizle sürün ve susam serpin. Üzerine kaşıkla sıvı yağ damlatın. 200 derecede 50-55 dakika pişirin.

Haşhaşlı kurabiye

1 adet yumurta
125 gr. yumuşamış margarin
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

ÜZERİNİ BULAMAK İÇİN:
Mavi haşhaş
Toz şeker

YAPILIŞI: Yumurtayı, margarini, sıvı yağı ve şekeri bir kapta güzelce karıştırıyoruz. Vanilyayı ve kabartma tozunu ekliyoruz. Unu da, elimize yapışmayacak kıvamda hamur elde edene kadar ekleyip yoğuruyoruz. Ceviz kadar parçalar kopartıp yuvarlıyor, bir kapta karıştırdığımız şekerli haşhaşa buluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA