Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda nefis baklava var!

Bu akşam iftara misafirlerim var. Ben de en meşhur tatlılarımdan biri olan baklavayı hazırlıyorum. Cevizlisinden fıstıklısına, tahinlisinden hurmalısına istediğimizde hazır yufkadan envai çeşit baklava hazırlamamız mümkün.

ŞERBET DEĞİL BAL

Ay bu baklavayı ürettiğim güne bin şükür, o kadar havalıyım ki sormayın gitsin. 'Aman İdil öyle güzel baklava yapıyor, böyle inanılmaz bir çikolatalı baklavası var' diye diye sağolsun tüm sevdiklerim bu baklavanın birçok mecrada nam salmasına sebebiyet verdiler. İtiraf ediyorum, çok meşhur olmuş bu baklavamı yapmak benim sadece 15 dakikamı alıyor. Yine itiraf ediyorum, yufkaları da tek tek elimde açmıyorum, hazır yufka kullanıyorum.
Ve aslında üzerinde şerbet yok, bu nedenle üst üste birçok adet yiyebiliyorsunuz.
Sizin üzerinde şerbet var sandığınız parlak sos, aslında sadece baldan ibaret. 'Ne var bunun içinde, bu kadar lezzetli?' diye bana sorup durduğunuz iç malzemesi ne yalnızca ceviz, ne yalnızca fıstık...

BAKLAVA DEMİŞKEN...

İki hamurun arasına kuru meyvelerin serpiştirilip fırında pişirilmesi şeklinde ilk olarak yapılmaya başlanan baklavanın tarihi Asurlara kadar dayanmaktadır.
Osmanlı döneminde baklava o kadar çok sevilmiş ki, sarayda baklava alayı oluşturulmuş.
Baklava denilince akla Gaziantep geliyor. Ben bugün alternatif bir baklava yaptım. Başka bir yazımda Gaziantep'in orijinal baklavasını da anlatacağım.

ÇİKOLATA KREMALI BAKLAVA

16 adet baklava yufkası
500 gr. fındıklı çikolata kreması
50'şer gram. iç badem, ceviz, fındık, iç Antep fıstığı
200 gr. eritilmiş tereyağsıvıyağ karışımı
Bir çimdik tuz
1 çay kaşığı tarçın
ŞERBET İÇİN:
1 su bardağı su
1 su bardağından az bal
1 tarçın çubuğu
YAPILIŞI: Baklava yufkaları, araları yağlanarak beş kat dizilir, üzerine oda sıcaklığında beklemiş çikolata kreması sürülür. Kuruyemişler robottan çekilir, içine tuz ve tarçın eklenir. Çikolata kremasının üzerine serpilir. Yufkalar, tekrar beş kat araları yağlanarak serilir. Aynı işlem tekrarlanır. Fırına girmeden önce dilimlenir. 180 derece pişirilir. Şerbet malzemeleri kaynatılmaz, ısıtılıp karıştırılır ve ılık olur. Sıcak baklavanın üzerine yavaş yavaş dökülür.

PÜF NOKTASI
İç malzemenin içine bir çimdik tuz atarsanız çikolatalı baklavanızın lezzeti daha güzel olacaktır.

HAZIR YUFKADAN KOLAY BAKLAVA

45 adet baklava yufkası
1 su bardağı sıvı yağ
250 gr. tereyağı
400 gr. dövülmüş ceviz içi
SÜSLEMEK İÇİN:
Toz Antep fıstığı
ŞERBET İÇİN:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: Tereyağı eritilip sıvı yağ ile karıştırılır. Şerbet için; şeker ve su kaynatılır. Kaynadıktan 15 dakika sonra limon suyu ilave edilir. Baklava yufkaları tepsiye teker teker serilir. Her üç katta bir yağlanır. 15'inci 30'uncu katta ceviz dökülür. Hepsi bittiğinde kare kare dilimlenir. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında pişirilir. Baklavanın ilk sıcaklığı geçince ılık şerbet yavaş yavaş dökülür. Not: Nasıl olsa yufkaları üç yufkada bir yağlıyoruz diye üçer üçer koymayın. Tek tek havalandırılarak tepsiye serilmesi önemli, ancak o zaman çıtır olur.

PÜF NOKTASI
Şerbet sıcak olursa baklava hamurlaşır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA