Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Muşmula ile üç farklı tat

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; mayhoş mu, nahoş mu tam karar veremediğim, kiminin çok sevdiği, kiminin ise pek hazzetmediği bir lezzet olan muşmuladan bahsedeceğim. Muşmulayı sevmek ya da sevmemek; işte bütün mesele bu.
Muşmula ağacı ve meyvesi; beyaz ve pembe renklerde çiçekler açan bir ağaç ve bu ağacın buruk tatlı meyveleridir.
Ülkemizde genellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir. Muşmulanın yenilir hale gelmesi için renginin koyu kahverengi bir hal alması gerekir.
Çünkü bu meyve olgunlaştıktan sonra lezzetlenir.
Muşmulanın enerji verdiği, sindirim sistemine ve sinir sistemine iyi geldiği bilinir.
Muşmulanın vücuda birçok faydası daha vardır. Bu meyve, C vitamini ile karoten ve çeşitli mineraller içerir. Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
100 gram muşmula, ortalama 49 kaloriye eş değerdir.
Bugünlük benden bu kadar. Muşmula sevenler için bugün sizlerle üç tarif paylaşıyorum.
Şimdiden hepinize afiyet olsun...

MUŞMULA REÇELİ

YAPILIŞI: Olgun muşmulaları öncelikle bol suyla güzelce yıkıyoruz ve ardından çekirdeklerini dip kısmı ile beraber ayırıyoruz. Temizlenen muşmulaları ezerek püre kıvamına getirdikten sonra reçelini yapabiliriz. Derin bir reçel tenceresine toz şeker, su ve muşmulaları koyuyoruz. Suyun miktarını göz kararı belirleyebilirsiniz. Arada bir karıştırarak reçelin fokurdamasını bekliyoruz. Orta ateşte kaynama noktasına ulaşan muşmula reçelini kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Reçeli ocaktan almadan önce içine tarçın ve limon suyunu ilave ediyoruz. Kavanoza doldurup ters çevirerek reçeli soğumaya bırakıyoruz.

MALZEMELER

1 kg. muşmula
750 gr. toz şeker
1 adet limon
Yarım çay kaşığı öğütülmüş tarçın

MUŞMULA TURŞUSU

MALZEMELER

2 kg. olgunlaşmamış muşmula
300 gr. toz şeker
İçme suyu
Tuz

YAPILIŞI: Muşmulaları yıkayıp süzülmeye bırakıyoruz. Üzerine ufak çizikler atıyoruz. Uygun bir kavanoza şeker/muşmula olmak üzere kat kat diziyoruz. Ağzı kapalı olarak bekletiyoruz. Ertesi gün kavanozdaki meyvelerin üzerine biraz tuz ve içme suyu dolduruyoruz. Kavanozun kapağını kapatıp bu şekilde 15-20 gün olgunlaşmaya bırakıyoruz.

PÜF NOKTASI
Muşmula turşusunun suyunu maden suyu ile karıştırırsanız, nefis bir içecek elde edebilirsiniz.

MUŞMULALI TART

MALZEMELER

1 büyük fincan elma sirkesi
1 adet yumurta
250 gr. margarin
4 kaşık toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1-2 çay kaşığı tarçın
Aldığı kadar un

HARÇ IÇIN:
400 gr. muşmula
1 kadeh toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

ÜZERI IÇIN:
3 kaşık pudra şekeri

YAPILIŞI: Sirke, yumurta, margarin, toz şeker, vanilya ve kabartma tozunu karıştırıyoruz. Sert bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz. Hamurun 1/3'ünü ayırıp buzdolabında bir saat dinlendiriyoruz. Harç için, muşmulaları küp küp doğrayıp tarçın ve toz şekerle birlikte pişiriyoruz. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Tart hamurunu kalıba yayıyoruz. Ortasına muşmulalı harcı yerleştiriyoruz. Tarçın serpip buzdolabından aldığımız hamuru tartın üzerine rendeliyoruz ya da üzerine sadece muşmula koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA