Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Hurmanın tadına doyulmaz

Her ne kadar Trabzon hurmasının olmamış, o buruksu tadına hâlâ ısınamamış olsam da, olgunlaşmış haline bayılıyorum. Rengi ve dokusu ile bal tadında. Annem Trabzon hurması marmelatı yapmış; tabii ben de boş durur muyum, hemen onu cheesecake'in üzerine döktüm, tahminimden çok daha lezzetli bir sonuç ortaya çıktı. Osmanlı'dan Türk mutfak kültürüne geçmiş önemli detaylardan biri de; kuzu etiyle meyveyi birlikte pişirmek. Kuru erikten kayısıya, incirden kestaneye kadar birçok meyve, ete muazzam bir lezzet katıyor. Sadece bizim kültürümüzde değil, yabancı mutfaklarda da meyveyle kuzunun arkadaşlığına hep hayran kalmışımdır. Hal böyleyken, Trabzon hurması gibi karakteristik bir meyveyi de kuzu etiyle tanıştırmak istedim. Trabzon hurması püresiyle fırında kuzu budu yapmaya karar verdim ve girdim mutfağa. Bence şahane oldu. Umarım seversiniz... Trabzon hurması demişken... 100 gramının sadece 77 kalori olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

TRABZON HURMASI PÜRESİ İLE FIRINDA KUZU BUDU

MALZEMELER
500 gr. kemiksiz kuzu budu
3 diş sarımsak
1 dal biberiye
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Tereyağı
TRABZON HURMASI PÜRESİ İÇİN:
4 adet Trabzon hurması
4 yemek kaşığı çiğ krema

YAPILIŞI: Kuzu budunu ezilmiş sarımsak, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile beraber ovuyoruz. Tavada tereyağı ve sıvı yağı kızdırıyoruz. Etleri mühürlüyoruz. Sonra biberiye dallarıyla beraber tepsiye alıp 175 derecelik fırında pişiriyoruz. Hurmaları ezip krema ile karıştırıp pişiriyoruz. Pişen etleri dilimleyip pürenin üzerinde servis ediyoruz.

KARAMELİZE TRABZON HURMASI

MALZEMELER
4 adet Trabzon hurması
4 yemek kaşığı esmer şeker
SÜSLEMEK İÇİN:
Kaymaklı dondurma, manda kaymağı ya da ceviz

YAPILIŞI: Trabzon hurmalarını ortadan ikiye kesiyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine, iç kısımları üste gelecek şekilde diziyoruz. Üzerine esmer şeker döküyoruz. 'Zaten tatlı, ne gerek var?' diye sorabilirsiniz. Karamelize olması ve dışında çıtır bir tabaka oluşması için bu gerekli. Çıtır çıtır pişince alıyoruz. Kaymak ve ceviz ile servis ediyoruz.

TRABZON HURMASI SOSLU CHEESECAKE

MALZEMELER
TABANI İÇİN:
1.5 paket yulaflı bisküvi
50 gr. margarin
PEYNİR KREMASI İÇİN:
200 gr. labne peyniri
1 bardak yoğurt
2 yumurta
2 kaşık un
1 limon kabuğu rendesi
1 bardak şeker
1 çay kaşığı vanilya
SOSU İÇİN:
4 adet olgun Trabzon hurması
4 kaşık Hindistan cevizi sütü

YAPILIŞI: Bisküviyi un haline getiriyoruz, eritilmiş tereyağı ile karıştırıp kelepçeli kek kalıbına bastırarak yayıyoruz. 15 dakika pişiriyoruz. Yumurtaları çırpıyoruz. İçine şeker ilave edip çırpmaya devam ediyoruz ve diğer malzemeleri de ekleyip bisküvili tabanın üzerine döküyoruz. Fırın tepsisine su dolduruyoruz. Kek kalıbını suyun üstüne yerleştiriyoruz. 175 derecelik fırında pamuk gibi olana dek pişiriyoruz. Hurmaları soyup püre haline getiriyoruz. Hindistan cevizi sütü ile pişirip koyulaştırdıktan sonra cheesecake'in üzerine döküp servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA