Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çarşıdan aldım 1 tane...

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün şifa deposu narı konuk ediyoruz. İşte mucizevi meyvelerden biri daha; çarşıdan alınıyor bir tane, eve gelinip bakılıyor bin tane. Kur'an-ı Kerim'de bu meyvenin cennet meyvesi olduğu söyleniyor ve çeşitli ayetlerde Allah'ın yaratma gücünün bir sembolü olarak tasvir ediliyor. Nar, bizim kültürümüzde de oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Sofralarımızdan türkülerimize, hatta bilmecelerimize kadar birçok yerde nara rastlamak mümkün. Şifalı meyveler arasında da yer alan narın meyvesinden kabuğuna, hatta çiçeğine kadar her yeri son derece faydalı. Nar, aynı zamanda tarihte birçok alanda ilham verici rol oynamıştır. Mesela İspanya'nın Endülüs bölgesindeki Granada şehri, ismini nar meyvesinden almıştır. Diğer yandan çok güzel yarı değerli taş olan granat, Latince'de granum kelimesinden türetilmiş olup tane, tohum anlamına gelmektedir ve burada da yine nara atıfta bulunulmuştur. Ben de bugün sizlere en sevdiğim tarifleri yazdım. Umarım beğenirsiniz.

PORTAKAL SOSLU NARLI SALATA
MALZEMELER
PORTAKAL SOSU IÇIN:
1 portakalın suyu
Yarım portakalın meyvesi
1 limonun suyu
Yarım portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
Tuz SALATA IÇIN:
1 adet narın taneleri
Karışık yeşillik
20 gr. dolmalık fıstık

YAPILIŞI: Dolmalık fıstıkları teflon tavada kavuruyoruz. Yeşilliklerin üzerine nar tanelerini ve kavurulmuş fıstıkları ekliyoruz. Sos malzemesini çırpıp salatanın üzerine döküyoruz.

NAR ÇAYI

YAPILIŞI: Nar, sıcak suyun içinde demlenir ve içerken bal ilave edilir. Gribal bir durum varsa bir parça taze zencefil ilavesi de yapabilirsiniz.

MALZEMELER
2 yemek kaşığı nar suyu
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı ıhlamur
Yarım narın kabuğu
Yarım çubuk tarçın

PÜF NOKTASI
Nar çayını, yeşil çay ya da melisa çayı ile de hazırlayabilirsiniz. Hatta havalar ısınınca narlı, buzlu çay da inanılmaz olur. 'Yazın nerede nar bulacağız?' diye soran olursa, 'Nar suyunu neden buz küplerine doldurmayalım?' derim.

NARLI SAKIZLI MUHALLEBİ

MALZEMELER
1 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
1 diş damla sakızı
250 gr. margarin
1 lt. süt NAR SOSU:
1 kg. narın suyu
1 su bardağı toz şeker
2 silme yemek kaşığı nişasta
YAPILIŞI: Margarinle unu iyice kavuruyoruz. Diğer malzemeri ilave edip pişirmeye devam ediyoruz. Kaynama noktasına gelip koyulaştıktan sonra mikserle çırpıyoruz. Küçük bardaklara paylaştırıyoruz. Nar sosu için gerekli malzemeyi çırpıp pişiyoruz. Koyulaşınca muhallebilerin üzerine döküp soğutuyoruz.

PÜF NOKTASI
Annem, muhallebinin sakız gibi uzaması için aynı yöne 20 dakika mikserle çırptığını söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA