Lezzeti
ve besleyiciliğiyle kuruyemişler arasında ayrı bir yeri olan, gıda sanayisindeki önemi giderek artan yer fıstığı, önemli üretim merkezlerinden biri olan Osmaniye'de yeni sezon için ekilmeye başlandı. Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmının sağlandığı Osmaniye'de, sezonun birinci ürün yer fıstığı tohumu toprakla buluştu. Fıstık üreticisi İsmail Tekin, birinci ürün yer fıstığının nisan ayının 15'i ile mayısın 20'si arasında ekiminin yapıldığını, ortalama 150 gün yetişme döneminin ardından eylül ayı içinde hasat edildiğini söyledi. Yer fıstığının sıcak iklim ve kumlu toprağı sevdiğini belirten Tekin, yer fıstığı üreticilerinin dönümden ortalama 400 kilogram verim aldığını kaydetti. Üretimin bütün aşamalarının makinelerle yapıldığını anlatan Tekin, "Üretim süresinin kısa olması ve diğer tarım ürünlerine kıyasla getirisinin yüksek olması nedeniyle yer fıstığı tarımı gittikçe yaygınlaşıyor" dedi. Yer fıstığı üretici ve sanayicisi Enes Başpınar da "Türkiye'de yer fıstığı işleme ve pazarlamasının yüzde 90'ı Osmaniye'de yapılıyor. İl genelinde, yer fıstığı sektöründe yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor" diye konuştu.