Tarsus'ta açık alanda üretilen sezonun ilk üzümü hasat edildi. Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, ilçede 200 bin dekar alanda bağcılık yapıldığını belirterek, "Dedeler ve Çakırlı köylerinde Bülent Eren ve İbrahim Gilik adlı üreticilerimiz tarafından üretilen Yalova cinsi topak üzümünün ilk hasadı yapıldı. Geçen yıla göre biraz gecikmeli de olsa açık alanda yetiştirilen Türkiye'nin ilk üzümü olması nedeniyle heyecan verdi" dedi.
HER ÇEŞİT ÜRÜN VAR
Türkiye'nin üzüm ihtiyacının yüzde 33'ünü Tarsus'un karşıladığını söyleyen Ali Ergezer, "İlçemizde 50 bin dekar alanda Yalova incisi, 25 bin dekar alanda Kardinal, 20 bin dekarda Tarsus beyazı, 20 bin dekarda Ergin çekirdeksiz, 10 bin dekarda Trakya ilkeren, 6 bin dekarda Alphonse lavalle, 6 bin dekarda Orli, 10 bin kedarda Viktoria ve geri kalan alanlarda ise yeni denenmekte olan çeşitlerin ekimi yapıldı" diye konuştu.
ÜZÜM EKİLİ ALANLAR
İklim koşullarından dolayı rekoltenin geçen yıla oranla daha düşük olacağının altını çizen Ali Ergezer, "Tarsus'tan bu yıl yaklaşık 350 bin ton üzüm elde edileceğini düşünüyoruz. Fiyatının ise bağ başında kilosunu 2 lira olarak tahmin etmekteyiz. Bu arada üreticilerimizi koruk halinde iken kesim yapmamaları konusunda uyarıyor, dikkat etmelerini istiyoruz. Ayrıca oda yönetimi olarak üzüm alanlarında denetimlerimiz sarecek" şeklinde konuştu.