Hasan
Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, ramazan ayında oruç vazifesini yerine getirenlerin sahurda yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekti. Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğününün atlanmaması gerektiğini dile getiren Çelik; "Sahur öğününü atlamak veya yanlış besinler ile tamamlamak açlık kan şekerinin gün içinde daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden alabilir. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan önce bir şeyler yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Bu, açlık süresini uzatmaktadır ve böylece metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Çok uzun süreli açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşerken, boş midede asit salgısı artmaktadır. Ertesi gün ise aç kalma süresi uzadığı için metabolizma hızı düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu nedenle sahur öğününü doğru besinlerle tamamlamak oruç süresini daha rahat ve sağlıklı biçimde atlatmak açısından son derece önemlidir" dedi.