Bir tür turp olan şalgam, siyah havuç, bulgur, tuz ve suyla yapılan bir içecek olan Adana şalgamının, sağlığa bir faydası daha var. Şalgam, kemik erimesi (osteoporoz) için korucuyu özellik taşıyor. TRT Çukurova Radyosu'nda Akdeniz'den Toroslar'a programına katılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, şalgamın kemiğin yapısını koruyucu etki gösterdiğini söyledi.
AZ TUZLU OLMALI
Programda kemik erimesi (osteoporoz) hastalığıyla ilgili soruları yanıtlayan Dr. Sarıkaya, bu hastalığa karşı önerilerini sıralarken, Çukurova'da çok sevilen bir içecek olan şalgama dikkat çekti. Sarıkaya, "Şalgamın içindeki kalsiyum, magnezyum, fosfor, A ve K vitamini, kemiğin yapısını koruyucu etki gösteriyor. Ancak fazla tuzlu olmaması gerekiyor. Çünkü tuz, kemiklere zararlı bir madde. Bu nedenle, özellikle bölgemizde şalgamı kendisi yapabilen kadınlara, az tuzlu şalgam yapmalarını öneriyorum" diye konuştu. Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, diğer yandan süt, ev yapımı yoğurt, kefir, ceviz, fındık, somon ve sardalya balığı, hurma, kayısı ve portakal gibi gıdaların da kemik erimesine karşı koruyucu olduğunu söyledi. Dr. Sarıkaya öte yandan günde 4 fincandan fazla kahve, fazla alkol ve sigara tüketimi, aşırı tuzlu gıdalar, fazla protein ve yağlı yiyeceklerin kemik erimesini tetikleyen etkenler olduğunu söyledi. Dr. Sarıkaya, "Hareketsizlik de bir diğer önemli etken. Bu yüzden kemik erimesine karşı hem doğru beslenme, hem de spor öneriyoruz" dedi.