Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ana vatanı Hindistan olan ve dünyada pazarı gittikçe büyüyen 'Mucize' bitki olarak bilinen Moringa Oleifera'nın üretimi için proje hazırladı. Proje kapsamında kadın çiftçiler tarafından yetiştirilen Moringa fideleri toprakla buluşturuldu. Çiftçiler bu bitkiden 2-3 ay içinde yaprak hasadı, 6-9 ay içinde de tohum hasadı yapacak. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi ve proje koordinatörü Aysel Eskici, çiftçiler için buğday ve arpaya alternatif bir ürün ararken bu bitkinin dikkatlerini çektiğini belirterek, "Moringa'nın Türkiye'de yetiştirilmediğini gördük. Bunun üzerine bir proje hazırladık. 'Mucize Bitki Moringa'nın Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması' isimli proje bakanlık tarafından onaylandı. Türkiye'de ilk defa ticari olarak Moringa Oleifera yetiştiriciliği yapılacak" dedi. Eskici, İŞKUR destekli ve sertifikalı bir kurs açtıklarını ve 45 kadın çiftçiye, 272 saatlik kursta Moringa Oleifera yetiştiriciliği eğitimi verdiklerini belirterek, "100 kadın bu eğitimlerden yararlanacak. İki grup eğitiminin tamamlandıktan sonra, diğer iki grubun eğitimine de ağustos ayının sonunda başlanacak. Her gruptan 5'er yararlanıcı çiftçi olmak üzere 20 kadın çiftçiyle üretime devam edeceğiz.
ÇOCUKLAR TÜKETMELİ
Moringa'nın gıda takviyesi olarak tüketilebildiğine dikkat çeken Eskici, "Çocukların kesinlikle tüketmesi gerekiyor. Havuçtan 4 kat daha fazla A vitamini, muzdan 17 kat daha fazla potasyum, peynirden ve sütten daha fazla kalsiyum içeriği var. Demir içeriği de çok yüksek. Bu mucizevi bitkiyi özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere toplumun farklı kesimlerinin kullanımına farklı yollarla sunmak için ürün çeşitlendirme çalışmalarını yapacağız" dedi.