Sıcak havaların etkisini göstermesiyle birlikte açıkta satılan gıda ürünlerinin neden olduğu tehlikenin boyutu artıyor. Yaz aylarında sıcaklıkların artmasına bağlı mikroorganizmaların daha hızlı geliştiğini vurgulayan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, açıkta satılan ve uygun koşullarda olmayan ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Alparslan, "Gıda zehirlenmelerine her mevsimde dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak yaz aylarında daha fazla etkiliyor" dedi.
TAVUK DÖNERE DİKKAT
Özellikle protein içeriği yüksek olan gıdaların bozulma ve zehirlenme yapma olasılıkları daha fazla olduğunu kaydeden Alparslan, "Türkiye'nin her tarafında tavuk döner alışkanlığı var. Fazla tüketilen bir gıda ve riski de yüksek olan bir ürün. Yaz aylarında uygun şartlarda üretilmesi kaydıyla tavuk döner tüketimine dikkat etmek lazım. Bilmediğimiz yerlerden alışveriş yapmamız konusunda duyarlı olmamız gerekiyor" diye konuştu. Semt pazarlarından sadece yaş meyve ve sebze alınmasını öneren Alparslan, "Semt pazarlarında açıkta satılan baharattan tutun kuru meyvesine, yufka yumurta hatta süt ürünleri görüyoruz. Oysa süt ürünlerinin soğuk zincir bozulmadan muhafaza edilmesi gerekiyor. Sıcakta çok çabuk bozuluyor. Kuru meyvelere baharatların da kapalı ambalajda, kapalı koşullarda muhafaza edilmesi lazım. Toprak, toz, böcek gibi unsurların temizlenmesi mümkün değil. Semt pazarlarının ıslah edilmesi lazım" dedi.