Toroslar’ın balı bu yıl daha tatlı

Toroslar’ın balı bu yıl daha tatlı

Toroslar’ın zirvesine kamp kuran arıcılar hasat mutluluğu yaşıyor. Bu yıl çiçek ve floranın çok zengin olması bal verimini önceki yıllara göre iki katına çıkardı

Toroslar'a kaliteli bal üretimi için çıkan ve arıları bin bir çiçekle buluşturan arıcılar, bal sağımına başladı. Bu yıl üretimin yüksek olması üreticilerin, yüzünü güldürdü. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Davut Keleş, Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Musa Bozuldu Yaylası'nda enstitü bünyesindeki arıcılık ve arı araştırmaları inceleyerek bal hasadı ve arıcılık faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Toroslar'ın zirvesine 250 üretim amaçlı, 75 de Ar-Ge çalışması amacıyla arı çıkardıklarını aktaran Keleş, üretim esnasında oluşan tecrübeyi arıcılık faaliyeti yapan kurum, kuruluş ve diğer arıcılarla paylaştıklarını bildirdi. Keleş, "Enstitü olarak amacımız, bölgemiz için daha verimli ve kaliteli bal, verimi yüksek, hastalıklara dayanıklı arı türleri geliştirmek" diye konuştu.



FLORA ÇOK ZENGİN
Keleş, bu yıl iklim şartlarının uygun gitmesi sonucu Toroslar'da uzun süre kar kaldığını belirterek, "Çiçek ve flora çok zengindi. Bundan dolayı da bal verimi geçmiş yıllara oranla 2 katı yüksek. Bu da üreticiler ve tüketiciler açısından oldukça iyi. Ümit ediyoruz ki burada yapılan çalışmalar Türk arıcılığına faydalı olur. Burada yapacağımız en ufak iyileştirme bizim için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

İKİ KATINA ÇIKTI
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Arıcılık Bölümü Başkanı Ziraat Mühendisi Hamza Başaran da bal sağımına başladıklarını söyledi. Geçen 5 yıla oranla bu yıl 2 katı bal almayı beklediklerini bildiren Başaran, "Normalde bir kovandan 16 kilogram bal alınırken, bu yıl 30-35 kiloya çıktı. Peteklerden bal sağmaya başladığımızda tüm yılın yorgunluğunu hem unutuyor hem de tatlı bir huzurunu yaşıyoruz" dedi.
BİZE ULAŞIN