UNESCO'nun gastronomi dalında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Gaziantep'te bin bir emekle yapılan rengarenk kurutmalıklar tezgahlardaki yerini aldı. Şehirde baharat, kurutmalık ve yöresel lezzetlerin satıldığı Elmacı Pazarı'nda iş yerlerinin girişlerine asılan rengarenk kurutmalıklar, lezzetinin yanı sıra renk cümbüşü de oluşturuyor. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, kurutmalıkların yörede sık tercih edilen lezzetlerden olduğunu ve güneşte kurutulduğu için "Güneşin tadı" olarak adlandırıldığını söyledi.
Kent mutfağının vazgeçilmezi olan ve özellikle kış yemeklerinin başında gelen kurutmalıklar, ev kadınları ve genç kızlar tarafından büyük zorluklarla hazırlanıyor. Çevre il ve ilçelerdeki tarlalardan toplanan biber, patlıcan ve kabaklar içleri oyulduktan sonra iplere gerilip bir süre suda bekletiliyor, ardından bahçe ve açık alanlarda oluşturulan sergilerde kurutuluyor. Birkaç gün boyunca güneşte bekletilen kurutmalıklar hazır hale gelince paketlenerek Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde satılıyor.
ADETA ÜRETİM ÜSSÜ
Oğuzeli ilçesini Türkiye'nin "kurutmalık üssü" olarak nitelendirdiklerini belirten Beyhan Hıdıroğlu, yüzlerce ailenin bu işten geçimini sağladığını ve bu durumun bölge ekonomisine ciddi katkı sağladığını ifade etti. Kurutmalıkların son yıllarda hem üretiminin hem de tüketiminin arttığını aktaran Hıdıroğlu, "Bu lezzetin önce Türkiye'ye ardından dünyaya yayılması için elimizden geleni yapıyoruz. Şehrin sadece endüstriyle değil aynı zamanda gastronomiyle de ön plana çıkması bizim için ayrı bir heyecandır" dedi.
FİYATI UYGUN
Elmacı Pazarı esnafından Vakkas Ergün de son yıllarda iç piyasada satışlarının arttığını hatta Avrupa ülkelerine bile ihracat yapıldığını bildirdi. Fiyatları uygun olduğu için kurutmalıkların herkes tarafından tercih edildiğini söyleyen Ergün, "Kurutmalıkları tezgaha asmaya başladık. Fiyatlar geçen sene ile hemen hemen aynı. Bir dizide 50 adet kurutmalık var ve bunu 10 TL'ye satıyoruz. Satışlarımız kışa doğru artacaktır" şeklinde konuştu.