Gaziantep'in narı ile ünlü ilçesi Oğuzeli'nde, benzersiz tadıyla sofraları süsleyen ve sağlık kaynağı olarak görülen 'nar ekşisi' yapımına başlandı. Zahmetli süreç sonunda 13 kilo taze nardan 1 kilo nar ekşisinin elde edildiğini anlatan Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, amaçlarının nar ekşisini dünya mutfağına sokmak olduğunu söyledi. Osmanlı döneminden bu yana saray mutfağında birçok yemekte kullanılan ve sağlık kaynağı olarak bilinen nar ekşisi, sofralara renk katmaya devam ediyor.
ZAHMETLİ SÜREÇ
Yapımı oldukça zahmetli olan nar ekşisini ortaya çıkarabilmek için aileler seferber olarak hep bir koldan çalışıyor. Tarlalardan toplanan narlar, evlerde ekşi ve tatlı olarak ayrıldıktan sonra sopalarla vurularak taneleniyor. Çuvallara doldurulan narların 'curun' adı verilen küçük havuzlarda ayaklarla ezilerek suyu çıkarılıyor. Çıkan suyun daha sonra büyük bakır leğenlerde saatlerce kaynatılarak kıvam alması bekleniyor. Belli kıvama gelen nar suyu soğutularak isteyenlere nar ekşisine dönüşüyor.