TURKCELL İMSAKİYE
TURKCELL İLE RAMAZAN

Lezzet durağı Mersin

Toroslar’ın eteklerine kurulmuş, masmavi denizi ve eşsiz kumsalıyla Akdeniz’in incisi Mersin, ağırladığı yerli ve yabancı turistlere kendine özgü birbirinden güzel lezzetler tatma olanağı sunuyor

Lezzet durağı Mersin
Mersin, 321 kilometrelik sahili, tarihi, denizi, yaylaları, tarımı, ticareti, sanayisi, lojistiğinin yanı sıra, kendine özgü birçok lezzetiyle de 365 gün boyunca ağırladığı yerli ve yabancı turistlere farklı lezzetleri tatma olanağı da sunuyor.

TANTUNİ BAKIR TEPSİDE YAPILIR
Mersin'de acıktığınızda aklınıza gelecek il yiyecek 'tantuni'dir. Ünü yurtdışına kadar duyulan tantuninin en güzeli, bakır tepside yapılanıdır. Et ve tavuk olarak iki çeşidi olan tantuni, bakırdan yapılan özel tepsilerin ortasında bulunan çukur bölüme kenarda bekletilen haşlanmış etlerin çekilip yağda bir güzel kızartılması ve lavaşına yeşilliğiyle birlikte koyulmasıyla oluşuyor. Yedikçe kilo aldırmayan tek yağlı yemek olan tantuninin yanında ise, yayık ayranı içilir. Hala dünyada bu tada bakmayan biri varsa Mersin'e gelsin.

RAMAZAN'IN VAZGEÇİLMEZ TATLISI
Bu lezzetlerden biri olan ve 11 ayın sultanı Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı kerebiç, içine doldurulan taze fıstıklarla ve usta ellerle yapılan sekliyle, deneyenlere muhteşem bir tat bırakıyor. Sadece Mersin'de üretilen ve özellikle Ramazan ayında tezgahlarda yerini alan kerebiç, su, irmik ve yağın karışımıyla oluşuyor. İçli köfte şekline getirilerek yapılan kerebiçin içine fıstık veya ceviz koyularak tavalara dizildikten sonra odun ateşinde bir saat pişiriliyor. Özel kaymağı da üzerine döküldüğünde kerebiç servise hazır hale geliyor.

ÖZEL KÖPÜK
Üreticilerin özellikle Ramazan ayında günlük 60 ila 70 tepsi ürettiği kerebiç, içerisinde bulunan, ceviz, fıstık ve irmik sayesinde bir besin deposu olma özelliği de taşıyor. Kerebiçin en önemli özelliği ise üzerine dökülen özel köpüğü. Köpüğün yapımında çöven kökü kullanılıyor. Bu kök önce iyice yıkandıktan sonra 3-4 saat kaynatılır. Su kahverengini alınca su süzülür. Süzdükten sonra soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra da çırpma makinesiyle iyice çırpılır. Soğuyan su çırpınca beyaz köpük halini almaya başlar. Sonra sıcak şerbeti dökülür ve beyaz köpük halini alır. Mersin'in tescilli tatlarından cezerye, havucun uzun ve zahmetli bir dizi işlemden geçmesinin ardında sofralardaki yerini alıyor.
BİZE ULAŞIN