Yer fıstığı denilince ilk akla gelen kentlerden biri olan Osmaniye'de, Türkiye'deki yer fıstığının yüzde 40'ı üretiliyor. Osmaniye aynı zamanda Türkiye'de üretilen yer fıstığının yüzde 90'ının işlendiği tesislere de ev sahipliği yapıyor. Yıllık üretimi 160 bin tonu bulan yer fıstığının yüzde 98'i çerez olarak tüketiliyor ve yağ üretiminde kullanılıyor. Yer fıstığının kabuğu, sunta ve kömür, küspesi de hayvan yeminde değerlendiriliyor. Yer fıstığının Osmaniye ekonomisine yıllık katkısı 200 milyon lirayı buluyor. Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, yer fıstığının yüzde 44 - 56 yağ içerdiğini belirterek, "Küspesine bakıldığında ise içinde yüzde 45 ham protein barındırıyor. Bu nedenle küspesi, karma hayvan yemi üretiminde sıklıkla kullanılıyor. Dış kabuğunda bile yüzde 66 selüloz var. Bu nedenle hem hayvan yemi olarak, hem sunta yapımında hem de kanatlı hayvanlara altlık olarak değerlendirilebiliyor. Ayrıca kömür yapımında da yer fıstığı kabuğu kullanılıyor" dedi.
BİYOYAKIT ÇALIŞMASI
Sağlam, Osmaniye'de yer fıstığı kabuğu ve meyvesinin biyoyakıt olarak kullanılmasıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyledi. Yer fıstığının yaprağı ve sapının da yem sektöründe değerlendirildiğine dikkati çeken Sağlam, "Yer fıstığı, üretimde her yönüyle üreticiye kâr olarak dönüyor. Yer fıstığı kökünden yaprağına, içindeki meyveden kabuğuna kadar her yönüyle değerlendirilebilen bir bitki" diye konuştu.