Antep fıstığında yüksek rekolte

BAKLAVADAN yemeklere kadar her alanda Türk mutfağının değişmez lezzetleri arasında yer alan Gaziantep'in "yeşil altını" Antep fıstığında, bu yıl yüksek rekolte bekleniyor. Genetik yapısı ve 2016'da yaşanan kuraklığa bağlı olarak geçen yıl hasatta "yok yılı"nı yaşayan Antep fıstığında, bu yıl meyve gözlerindeki fazlalık, yüksek rekolte beklentisini artırıyor. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, gıdadan ilaç sanayisine kadar çok geniş kullanım alanına sahip olan Antep fıstığında, geçen yıl rekoltenin düşük olduğunu belirtti. Geçen yıl Antep fıstığı rekoltesinin 78 bin tonda kaldığına dikkati çeken Nevzat Aslan, "Önceki yıl rekolte 170 bin tondu. 2016 yılına göre yüzde 54 düşüş gerçekleşti" dedi. Aslan, 2018'in, 2017'den daha verimli bir yıl olmasını beklediklerini vurgulayarak şunları kaydetti: Antep fıstığında meyve gözleri bir yıl öncesinden oluşur. Şu an ağaçlara baktığımızda meyve gözleri fazlasıyla mevcut. Bu dönemden sonra iki riskimiz var. Biri yeterli yağış alınmaması, ikincisi de ilkbahar geç donu. İlkbahar geç donları Gaziantep'te sık yaşanmıyor. Şu an uzun yıllar ortalamasına göre yağışın yaklaşık yüzde 50'si yağdı ancak yağış mevsimi henüz kapanmadı.
BİZE ULAŞIN