Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMANİYE HABERLERİ
Tüm Şehirler
  • Osmaniye
  • Osmaniye
  • Osmaniye
  • Osmaniye
  • Osmaniye

Osmaniye ili Akdeniz Bölgesi'nde Çukurova’nın en doğusunda yer almaktadır.

İl, Karatepe, Aslantaş Açık Hava Müzesi ve Antik kentleriyle önemli bir turizim merkezidir.

İLÇELER
Bahçe, Düziçi, Hasanbeyli, Kadirli, Sumbas ve Toprakkale'dir.

Yüzölçümü: 974 km² İl Trafik No: 80

TARİHÇE
Kalkolitik ve ilk tunç çağlarında Lelegler adlı kavmin hüküm sürdüğü topraklarda daha sonraları Büyük Hitit devleti, Asur, Roma, Bizans, Selçuklular ve nihayet Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altına girmiştir.

Cumhuriyetin ilanı ile vilayet olmuş, 1933 yılında tekrar ilçe olarak idari yapısını sürdürmüştür.

24 Ekim 1996 tarihinde eski hakkı iade edilmiş ve Osmaniye il statüsüne kavuşmuştur.

COĞRAFYA
Osmaniye, Akdeniz Bölgesinin doğusunda yer alır. Batıdan kuzeye doğru Orta Toroslar, doğu ve güneydoğu kesiminde Amanos (Gavur) dağları yükselir. Doğuda Gaziantep, güneyde Hatay, batıda Adana, kuzeyde ise Kahramanmaraş ile çevrilidir.

Etrafını çevreleyen dağlarda irili ufaklı onlarca yayla bulunmaktadır.

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Osmaniye'de, yine Akdeniz bitkilerinin tamamına yakınını görmek mümkündür.

OSMANİYE'DE GEZİLECEK YERLER

Aşılı Kalesi, Çem Kalesi, Çardak Kalesi, Bahçe Kalesi, milatta önce yıllardan kalma Kastabala Antik Kenti, Hititlerden kalma şehirlerin sergilendiği Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Kadirli Ala Camii, Bahçe ilçesindeki Ağacabey Camii şehirde görülmesi gereken önemli tarihi yerlerdir. Karapınar mevkiinde bulunan Çançan mezar mağaralarının Roma medeniyeti dönemine ait olduğu sanılmaktadır. Kadirli - Almacık yaylası, Hasanbeyli - Alman Pınarı yaylası, Sumbas - Bağdaş yaylası, Kadirli - Maksutoğlu yaylası önemli yaylalardır. Kuş gözlem alanı olan Nur Dağları'ndan birçok göçmen kuş türü geçmekte ve bu bölgede çok etkileyici manzaralar görülmektedir.

OSMANİYE'DE NE YENİR?
Osmyöresel yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır; içli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, sarmaiçi, bulgur pilavı, batırık gibi… Diğer belli başlı yemekler ise; tirşik (pancar), toğga, çiçcice (domatesli pilav), kuru fasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan dolması, yüksük çorbası, malota çorbası, tarhana çorbası, mevsim itibariyle çeşitli sebze yemekleri ve etli kömbedir. Ayrıca Ramazan Bayramında kuru kömbe ve pekmezli yapılır.

OSMANİYE'DEN NE ALINIR?
Kök boya ile boyanan yünlerden yapılan Karatepe kilimleri, dünyaca ünlü olup yurt dışına ihraç edilmektedir.

Karatepe ve civarı köylerde, ailelerin el işçiliği ile tahtadan yapmış oldukları kaşık, çatal ve çeşitli süs eşyaları, el sanatlarının güzel örneklerindendir.
Devamı
Osmaniye Hava Durumu
Osmaniye Yol Durumu
Osmaniye Ezan Vakti
YEREL HABERLER
SON DAKİKA