Bal - kaymak
Bal - kaymak, enerji veren besinlerdir ve özellike Pazar kahvaltılarının da göz bebeğidir. Osmanlı'da da öyleydi; bal - kaymak hep sofranın baş tacı idi.
Akşam yemeklerinde patlıcan
Patlıcan da akşam yemeklerinin vazgeçilmeziydi. Sofrada mutlaka yer ederdi.
Şekerin önemi - şerbetler
Osmanlı'da şekerin yeri hep ayrıydı. Beslenme şekerli besinler üzerine kuruluydu. Bu da demek oluyor ki, her zaman bol enerji depolanırdı. Hazırlanan şerbetlere de mutlaka keçiboynuzu, demirhindi, gül, böğürtlen, portakal, tarçın, zencefil, amber eklenirdi.
Osmanlı macunu
Şüphesiz afrodizyak etkiden bahsedildiğinde en önemlisi Osmanlı macunu. Mesir macunu olarak da bilinen bu şeker, tam bir enerji deposudur.
Macun hazırlama malzemeleri
Sarayda padişahlara hazırlanan macun değerliydi, evet. Ancak yapımında kullanılan her bir besin de ayrı ayrı değerliydi. Macuna, karanfil, karabiber, tarçın, anason tohumu, ısırgan tohumu, pire otu tohumu, kebabe, kereviz tohumu, havuç tohumu, şalgam tohumu, turp tohumu, sinameki, mastaki, üzerlik tohumu, akgünlük, acı badem yağı, çörek otu, bal ve misk konurdu.