Üniversite öğrencilerinden renkli nar festivali

Üniversite öğrencilerinden renkli nar festivali

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri nar festivali düzenlendi. Renkli görüntülerin oluştuğu festivalde öğrenciler, nar ekşisi yaptı.

  • İHA
  • Karadeniz - Doğu Anadolu
  • Cuma 03.11.2017 16:23

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oya Özkanlı, GAÜN bünyesinde bulunan Cenani Konağı Kültür ve Sanat Merkezi'nde bulunan nar ağaçlarında yetişmiş narları değerlendirmek ve aynı zamanda öğrencilere nar ekşisi yapım tekniğini göstermek amacıyla festivalin düzenlendiğini söyledi.
Türk mutfağı dersi kapsamında, üçüncü sınıf öğrencilerinin nar ekşisi yapacaklarını aktaran Yrd. Doç. Dr. Özkanlı, "Sonuçta narlarımız değerlenmiş ve nar ekşilerimizi çıkarmış olacağız. Geleneksel yemeklerimiz, kış hazırlıkları açısından Gaziantep'te yapılan bu tür hazırlıklar çok önemli. Nar ekşisi de bu hazırlıklardan birisi. Yazın sonuna doğru salça, biber, bastık ve sucukla başlayan hazırlıklar son olarak kışın ilk meyvesi olan narın değerlendirilme işi olan nar eksiyle devam ediyor. Bunun nasıl yapıldığını görüyor olmak bile bizim için bir kazanç. Hazır alıp tükettiğimiz bir ürünün nasıl yapılıp, ne kadar emek verilip ortaya çıkışını eğlence, keyif ve kazanç olarak görüyorum" dedi. Nar ekşisinin Türk Mutfağı kültüründe özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok yaygın tüketilen bir ürün olduğunu belirten Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Ceyhun Uçuk, öğrencilere ağaçtan şişelenme aşamasına kadar nar ekşisi yapımının her şeyini böyle tarihi bir mekan da yapmak istediklerini, bu faaliyetlerin hem kültürel hem de bilimsel bir etkinlik olduğunu ifade etti.
GAÜN Genel Sekreter Yardımcıları Nuh Okumuş ve Mehmet Ali Eminoğlu'nun da katılarak öğrencilerle birlikte nar ayıkladığı festival renkli ve keyifli görüntülere sahne oldu. Nar ekşisi yapımı sonrasında çiğ köfte workshopu düzenlendi.

BİZE ULAŞIN