Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen, Kayseri yöresine özgü gilaburu meyvesinin dünya piyasasına sunulması hedefleniyor. İçeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak tanınan gilaburu bitkisi, Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde yetiştiriliyor. Ekimi yörede ilk kez 1. Dünya Savaşı sonrası yapılan gilaburu, ilçe halkı tarafından üretiliyor. Üzüm salkımına benzeyen kırmızı renkte ve nohut tanesi büyüklüğünde meyvesi olan gilaburu, salamura yapılarak suyu tüketiliyor. Hasadına başlanan gilaburu, son yıllardaki tanıtım faaliyetleri sonucu Türkiye'nin diğer yerlerinden de talep görüyor.
BİRÇOK HASTALIĞIN DÜŞMANI
Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, gilaburunun ilçelerine özgü bir meyve türü olduğunu söyledi. Gilaburunun Bünyan'ın su ve toprağına uyum sağladığı için ilçede yaygın yetiştirildiğini anlatan Gülcüoğlu, ekim alanlarının daha da artması için çalışma yürüttüklerini belirtti. Gülcüoğlu, gilaburunun sağlık açısından birçok faydası olduğunun bilindiğini ifade etti. Birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen gilaburuya tüketicilerin yoğun rağbet gösterdiğine dikkati çeken Gülcüoğlu, şunları kaydetti: "Gilaburunun, tıp literatürüne girdiği şekliyle başta böbrek taşının doğal yola eritilerek atılması olmak üzere birçok faydası kamuoyunca yakından biliniyor. Kadın hastalıkları, Ağrı kesici özelliği, kalp, tansiyon gibi birçok hastalığın önleyicisi ve bu hastalıkları çeken insanlarda ciddi yararları tespit edilmiş bir meyve. Bünyan Belediyesi olarak bir farmakoloji heyetiyle yeni çalışmalar devam ediyor.