Kemikleri güçlendirmek için kalsiyum alımını yüksek tutmak gerektiği herkes tarafından biliniyor. Peki neden kalsiyum? Çünkü kalsiyum, kemiklerin asıl yapı taşını oluşturuyor. Öyle ki, vücudumuzdaki kalsiyumun yüzde 99'u kemiklerde bulunuyor. Kalsiyum açısından zayıf olan kemikler çabuk kırılıyor ve şekil bozuklukları gelişiyor. Vücuttaki kalsiyum miktarının ömür boyu yeterli tutulması gerektiğinin altını çizen Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, "Kemik sağlığı açısından kalsiyum çok önemli. Ancak kalsiyum almak için sadece süt ve süt ürünlerini tüketmek gerekmiyor. Birçok besin kalsiyum açısından zengin" dedi. 25 yaşına kadar kemiklerdeki kalsiyum deposu arttırılabiliyor, bu yaştan sonra alınanlarsa var olan depodaki kalsiyum miktarını sabit tutmaya yarıyor. Bu yüzden ilk 25 yıl, depoyu olabildiğince geliştirmek sağlıklı kemikler için ilk koşul.
ÇOĞU DA ZARAR
Kalsiyum alımı için süt ve süt ürünlerinden başka besin kaynaklarının da var olduğunu belirten Prof. Dr. Nadir Şener, "besinler aracılığıyla kalsiyum alımı yaparken dikkatli davranmak ve vücudun ihtiyaç duyduğundan fazlasını almamak gerekiyor. Özellikle böbrek taşı üretmeye meyilli bireylerin kontrollü olmasında yarar var çünkü kalsiyum fazlası böbreklerde taş oluşumuna davetiye çıkarıyor" dedi.