Ayranlı ve meyveli soğuk çorbalar

Pazar 05.09.2010
ABONE OL
- Malzemeler ve uygulamalar açısından baktığımızda, Trakya ile Kars arasında ne gibi farklar var? - Mesela Ege'de yemekler çok kısa sürelerde pişer. Zeytinyağı dışında yağ kullanılmaz. Ama Tokat'ta tamamen katı yağ kullanılır. Karadeniz'de, mısır ununun girmediği yemek yok gibi. Ama Akdeniz'de mısır unu hiç yok. - Anadolu'nun yaz Ramazanları için çözümü ne? - Tabii ki soğuk çorbalar. Soğuk çorbalar ikiye ayrılıyor bizde. Katık dediğimiz ayranlı çorbalar, bir de meyveli çorbalar. Mesela Seferihisar'da mürdüm eriğiyle yapılan bir soğuk çorba vardır ve çok lezzetlidir. Bulgurla, mısırla, lahanayla soğuk çorbalar yapılır. Süt de kullanılır bunlarda. Biz Kiva'da şu ana kadar dokuz tane soğuk çorba denedik. Nivik ya da livik denilen bir çorba var mesela. Yılan yastığından yapılan bir çorba vardır. Bu o kadar değişik bir bitki ki, eğer demir kaşıkla yerseniz sizi boğabilir. Demirle oksitleniyor ve dikenleşiyor. Ama tahta kaşıkla sorunsuz. Cıncık çorba (Kesme hamurla), İbik çorba (Kesme hamur ve üzerine mercimek), Bütün çorba (Yarma, kuru fasulye, nohut), Aşotu çorbası... Bunlar da yoğurtlu çorbalar. Onun dışında şerbetler, sıcak Ramazanlarda harareti almak için ideal. Karsambaç ya da karlama denilen tatlılar var. Bugünkü sorbe denebilir bunlara. Zaten bizim Batı'da hayran olduğumuz birçok şeyin temelini Anadolu yıllar önce doğal olarak yapmış.