Reçetesiz yemek edebiyatı

Kitap fuarı vesilesiyle tarifsiz, janjansız, okumalık yemek kültürü kitaplarından 20'lik favori liste... Balık turşusundan uskumru taratoruna "Oh!" dedirten mezeler... İki şehrin kebap husumeti... Contemporary İstanbul'un baş refakatçisi... Aşurede makyaj değil, iç güzelliği...

KİTAP FUARI BAHANESİYLE: YEMEĞE DAİR 20 REÇETESİZ KİTAP
19 KASIM PAZARTESİ

Eveeet, birkaç haftalık zorunlu ayrılıktan sonra işte vuslat! Nereden başlasak... Kitap Fuarı'yla ilgili yazılara bakarken Doğan Hızlan'da okudum: TÜYAP'ın bu yılki 'Onur Yazarı' Gülten Dayıoğlu ya, Hızlan da Faruk Şüyün'ün hazırladığı Bir Yaşamış, Bir Yazmış Gülten Dayıoğlu kitabından aktarıyor: "Acılar yıllar sonra anılara dönüştüğünde bizde buruk bir gülümseme yaratır. Ana-kız Mahmutpaşa'dan aşağı iniyorlar, çok acıkmışlar, Nişantaşı'na kadar dayanacak halleri kalmamış, bir aile lokantası diye girdikleri yer meşhur Pandeli. Yemeği afiyetle yiyorlar. Hesap geldiğinde bakıyorlar, bu bir servet. Annesi gidiyor, kuyumcuda bir sarı lira bozdurup geliyor, hesabı ödüyor." Anı kitaplarındaki yeme-içmeli bölümlere bayılıyorum. Yemek kültürüne dair anekdotlara, yakın/uzak tarih bilgilerine... Romanlardaki iştahlı betimlemelere de... Hadi Kitap Fuarı bahanesiyle yeme-içmeye dair güzel kitaplar listesi yapayım. Ama şartlarım var: Yemek tariflerinden, reçetelerden ibaret olmayacak. Hatta iyice ileri götürelim; içinde hiç tarif yer almayacak. Estetik kaygıları ön planda, şık bir fotoğraf albümü gibi de durmayacak. Yeni çıkmış ve çok yaygara kopartmış da olmayacak. Bir de derdini güzel anlatacak, iyi yazılmış olacak. Yayınevi çeşitliliğine dikkat ederekten, işte size mutfak kültürüne dair, incelemeli, anılı, hikayeli, 20 leziz kitap:
1. Tuz Kitabı (Editörler: Emine Gürsoy Naskali, Mesut Şen, Kitabevi)
2. Mutfak Sırları / Aşçılık Dünyasından Mahrem Maceralar (Anthony Bourdain, Çeviren Dost Körpe, Oğlak Yayınları)
3. Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde Yemek Kültürü (Marianna Yerasimos, Kitap Yayınevi)
4. Lezzetin Tarihi (Prof. Dr. Zeki Tez, Hayy Kitap)
5. Süt Uyuyunca / Türkiye Peynirleri (Artun Ünsal, Yapı Kredi Yayınları. Artun Hoca'nın YKY'den çıkan bütün külliyatı desek daha iyi: Ölmez Ağacın Peşinde, Nimet Geldi Ekine, Boğaz'ın Beş Efendisi, Susamlı Halkanın Tılsımı, Silivrim Kaymak, Benim Lokantalarım...)
6. Hamini Gırtlak (Gökhan Akçura, Everest Yayınları)
7. Tarih Boyunca Yemek Kültürü (Murat Belge, İletişim Yayınları)
8. Kahveniz Nasıl Olsun? Türk Kahvesinin Kültür Tarihi (Beşir Ayvazoğlu, Kapı Yayınları)
9. Gurmenin Son Yemeği (Muriel Barbery, Çeviren: Armağan Sarı, Turkuvaz Kitap)
10. Mutfakta Erkek Var (Deniz Alphan, Boyut Yayıncılık)
11. Çatal Kültürü / Avrupa Mutfağının Kısa Tarihi (Giovanni Rebora, Çeviren: Çağla Şeker, Kitap Yayınevi)
12. İstanbulum / Tadım-Tuzum, Hayatım (Meri Çevik Simyonidis, Som Kitap)
13. Yemek Kitabı/Tarih- Halkbilimi- Edebiyat (Hazırlayan: M. Sabri Koz, Kitabevi)
14. Evimizin Tek Istakozu (Selim İleri, Doğan Kitap - Yazarın Rüyamdaki Sofralar'ı ve Oburcuk serisi de enfestir.)
15. Mutfaktaki Tarifbaz (Julian Barnes, Çeviren: Özcan Kabakçıoğlu, Çiya Yayınları)
16. Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü (Andrew Dalby & Sally Grainger, Çeviren: Betül Avunç, Homer Kitabevi)
17. Acı Şeker (Deniz Gürsoy, Oğlak Yayınları - Not düşelim: yazarın aynı yayınevinden çıkan daha pek çok yemek kültürü kitabı vardır ve hepsi çok hoştur:T arihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, Denizin Çıtırı Hamsi, Midenin Cilası Çorba, Aşkın İlacı Çikolata...)
18. İstiridye Üstü Girit (Byron Ayanoğlu, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları)
19. Ortadoğu Mutfak Kültürleri (Editörler: Sami Zubaida & Richard Tapper, Tarih Vakfı Yurt Yayınları)
20. Tehlikeli Tatlar / Tarih Boyunca Baharat (Andrew Dalby, Çeviren: Nazlı Pişkin, Kitap Yayınevi)


BİZE ULAŞIN