Urla’nın zenginlikleri enginar, zeytin, üzüm

Urla’nın zenginlikleri enginar, zeytin, üzüm

Urla’nın enginarın yanı sıra zeytin, zeytinyağı, üzüm, sebze ve narenciyenin yanı sıra ürettiği süs bitkileriyle de ön plana çıkmaya başladığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Urla İlçe Müdürü İbrahim Yılmaz “Urla’da yaşayan tüm canlıların yanında ve emrinde olmaya devam edeceğiz” diyor

Son yıllarda kumu, güneşi ve bakir koyları ile tatilcilerin önemli uğrak yerlerinden biri olan İzmir'in şirin ilçesi Urla, bu sene üçünsünü gerçekleştirdiği Enginar Festivali ile doğal güzelliklerinin yanı sıra organik ürünlerde de iddialı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Festival boyunca yerli yabancı çok sayıda konuğa ev sahipliği yapan ilçede enginar üretimi son iki yılda yüzde 43 oranında artış gösterdi. Enginar üretim alanları son iki yılda tam 1300 dönüm artarak 3168 dönüme ulaştı. Bu yıl Urla'da 3 milyon kök enginar üretimi gerçekleştirilirken 355 üreticinin ürettiği 9 milyon baş enginar sofralarda birbirinden farklı lezzetler vatandaşlarla buluştu.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Urla'nın parlayan yıldızı enginarın yanı sıra zeytin, zeytinyağı, şaraplık üzüm, sebze ve narenciyenin yanı sıra ürettiği süs bitkileriyle de ön plana çıkmaya başladığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Urla İlçe Müdürü İbrahim Yılmaz İlçenin 48 bin hektar orman ve fundalık alana, 8 bin 600 hektar tarım alanına, 700 hektar mera alanına sahip olduğunu söylüyor. 8 bin 600 hektarlık tarım alanında, 4 bin 770 hektar alanda zeytin, 1230 hektar alanda sebze, 950 hektar alanda tarla bitkileri, 145 hektar alanda bağ, 95 hektar alanda süs bitkileri, 67 hektar alanda narenciye, 50 hektar alanda meyve üretimi yapılmakta olduğuna dikkat çeken Yılmaz 1325 hektar da tarıma elverişli üretim yapılmayan arazi olduğunu söylüyor. İlçe sınırları içindeki 8 bin 600 hektar tarım alanının 4 bin 770 hektarlık kısmında zeytin yetiştiriciliği yapılmakta olduğunu belirten Yılmaz zeytinin Urla tarımında en önemli ürünü oluşturduğuna dikkat çekiyor. Yılmaz zeytinin değerinin giderek daha iyi anlaşıldığını anlatıyor: "Son yıllarda ülkemizde ve dünyada zeytin ve zeytinyağının değerinin daha iyi anlaşılması ile diğer Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de zeytin plantasyonları giderek artış gösteriyor. Toprak yapısının ve ikliminin zeytine çok uygun olması Urla çiftçisini de zeytin yetiştiriciliğine yöneltti."


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Urla İlçe Müdürü İbrahim Yılmaz

ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ
İŞKUR ortaklığında katılımcılara günlük 20 TL yevmiye ödenecek şekilde aralık ayında 25 kişilik iki kursun açılması için kurs tekliflerinin onayladığını anlatan Yılmaz; "Fırıncılar, kasaplar, zirai ilaç bayileri ve hayvan sevki yapan kişilere yönelik sektör buluşma toplantıları düzenleyip bilgilendirmeler yaptık. Bu hizmetlerimizin yanında rutin gıda kontrollerimiz, aşılama, bitki sağlığı teşhis tedavi ve beslemesi gibi rutin işlemlerimizle de üreticilerimizin yanında olduk. Gıda Tarım Bakanlığı Urla İlçe Müdürlüğü olarak Urla'da yaşayan tüm vatandaşlarımızın emrinde olduğumuz gibi havada uçan kuştan denizde yüzen balığın yanında, Urla'da yaşayan tüm canlıların emrinde olmaya devam edeceğiz." diyor.



ESKİ TAHAFFUZHANE MÜZE OLUYOR
İzmir'in turistik ilçesi Urla'da 1866 yılında kurulan ve hizmete girdiği dönemde dünyadaki iki karantina noktasından biri olma özelliğini taşıyan Karantina Adası'ndaki tahaffuzhaneyle birlikte tescilli 15 bina yeniden hayat bulacak. 1982'de üzerindeki 15 bina ve bir su deposunun korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen ve 1996 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı olarak adlandırılan Urla Karantina adası yapılacak restorasyonun ardından turizme kazandırılacak. Adada oluşturulması planlanan müze sayesinde İzmir'in turistik ilçesi Urla'ya gelen yerli ve yabancı turistler muhteşem doğası ile tahaffuzhaneyi ve diğer tescilli yapıları gezerek tarihe tanıklık edecek. Restorasyon süreciyle birlikte Tahaffuzhane binasının Karantina Müzesi olarak açılmasının planlandığını belirten Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Urla Karantina Adası Müdürü Turgut Yılmaz, henüz müzeye dönüştürülmemekle birlikte ziyaret edenleri etkileyen Tahaffuzhane binasını her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiğini söyledi. 2017 yılının ilk dört ayında 2 bin ziyaretçinin Karantina Adasını gezdiğini belirten Yılmaz, adanın özel konumu dolayısıyla bireysel ziyaretçi olanağı bulunmadığını vatandaşların gruplar halinde adaya gidebildiğini belirtti.

MİNİK YELKENCİLER
İzmir Çeşme Yelken Kulübü'nde düzenlenen Milli Eğitim Bakanlığı Okullararası Türkiye Yelken Şampiyonası'nda TED İzmir Koleji güzel dereceler aldı. 28-29 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Türkiye Yelken Şampiyonası'na ülke çapından 150 sporcu katıldı. İki gün kıyasıya geçen yarışmaların arkasından dört öğrenci Türkiye derecesi kazandı. Öğrenciler altı saat su üzerinde kalarak yarışmaya devam etti. Küçük Kızlar Optimist kategorisinde Deniz Yasemin Durmaz Türkiye birincisi, Küçük Erkekler Tekno kategorisinde Alaz İneler Türkiye ikincisi, Küçük Kızlar Optimist kategorisinde Karya Başaşaner Türkiye üçüncüsü ve Küçük Erkekler Optimist kategorisinde Cansın Ündeyoğlu Türkiye üçüncüsü oldu.



BARBAROS OYUK FESTİVALİ
Türkiye'nin en eğlenceli festivallerinden birisi olarak gösterilen Barbaros Oyuk Festivali çok sayıda çocuğu Barbaros köyünde konuk etti. Urla'da korkuluklara oyuk deniliyor. Oyuk geleneğinin canlandırıldığı festival kapsamında düzenlenen etkinliklerde köy meydanında yemek yarışması gerçekleşti, çocuklar farklı oyunlarla eğlendi.
BİZE ULAŞIN