Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Daha çok kamera daha çok yapay zeka

Yapay zeka ve çoklu kameralar sayesinde artık kötü fotoğraf ve video çekme tarihe karışıyor. Dev telefon markaların amiral gemisi telefonlarından daha az donanımlı ürünlerine her telefon modeli kullanıcılarına kamera konusunda sayısız alternatif ve kusursuz bir deneyim sunuyor. İşte teknoloji devlerinin kamera konusundaki son atılımları...

Akıllı telefonların yarışı bu ay daha da hızlanacak. Apple, Xiaomi ve Huawei'in yeni telefonları merakla beklenirken, Oppo Reno4 serisi, Google Pixel 5, Samsung Note serisi de ekim ayına yeni modelleri ve yeni özellikleriyle giriş yapıyor. Apple iPhone 12 için 13 Ekim'i işaret ederken, Oppo Reno4 serisi de dikkatleri üzerine topluyor. Akıllı telefon satışları dünya genelinde düşse de çoklu kamera özelliğinin popüler hale gelmesi, kamera tedarikçilerinin yüzünü güldürdü. Öyle ki geniş açı, yakınlaştırma özellikleri dörtlü kamerada öne çıkıyor. Yapay zeka önceleri sadece bazı basit hataları düzeltiyordu. Şimdi ise gece, hızlı çekim anında detayları bile düzeltiyor. Ayrıca profesyonel video ve fotoğraflarda kullanılan alan derinliği gibi yetenekler de öne çıkıyor.

AMİRAL GÖSTER, EKONOMİK SAT

Tüm telefon markaları amiral gemisi telefonların yanında bir giriş bir de orta segment telefon açıklıyor. Android telefonlarda çoğu zaman Lite uzantısıyla sunulan telefon en ekonomik seçenek olarak karşımıza çıkarken, Apple ise SE giriş seviyesindeki modelini 2020 yılının başında duyurmuştu. Giriş seviyesi telefonların kameralarında yapay zeka etkisinin daha çok olduğunu söyleyebiliriz. Bu doğrultuda çoklu kamera giriş serisinde daha mütevazı seçenekler ve işlemci tarafında yine daha uygun fiyatlı model tercih edilince kamerada başarılı sonucun iş yükü yapay zeka yazılımına düşüyor. Tüm bu kamera özelliklerini nasıl test edeceğinizi düşünüyorsanız da Türk Telekom'un mağaza içinde deneyimleme şansı sunarak çoklu kamera seçeneklerini kullanıcıların görmesini sağladığını söyleyebilirim.

ÇİNLİ MARKALARIN YARIŞI

Öte yandan Çinli Huawei, Xiaomi gibi markaların arasına Oppo da katılmıştı yakın zamanda. Hatırlarsanız Oppo, 2020 yılı içinde çok sayıda ürün duyurusu yapmıştı. Tüm bu gelişmelerle birlikte Çinli markalar fiyat performans odaklı orta segment ve giriş seviyesi telefonlarda Samsung gibi dev bir markayla ve birbirleriyle rekabet halindeler. Oppo, Reno4 Serisi'nde yer alan ve Türkiye pazarına ilk kez getirdiği Reno4 Lite modelinde mobil fotoğrafçılığı yapay zeka teknolojilerini kullanarak kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. Xiaomi Poco X3 NFC ise sunduğu orta segment telefon ile 5 bin mAh seviyesini aşan pil ömrü ve ses kalitesiyle dikkatleri üzerine topluyor.

Süper ağır çekim ve süper şarj



Kısa bir süre deneyimlediğimiz Oppo Reno4 Pro 6.5 inçlik sonsuz AMOLED ekranı, süper ağır çekim video, gece fotoğraf çekimi, 65 W süper hızlı şarjı ile dikkat çekiyor. Gerçekten tüm özelliklerine dikkatle baktığınızda ince ve hafif bir amiral gemisi dörtlü kamera ile güçlü bir amiral gemisi olarak karşımıza çıkıyor. Kapalı olduğunda sonsuz 6.5 inç ekranını seçtiğiniz renkte bir neon ışıkla çerçeveleyebiliyorsunuz. Oppo Reno4 Pro ile deneyimlediğimiz süper ağır çekim saniyede 960 kare ile bu konuda çıtayı bir üst seviyeye taşıyor. Ayrıca 164 gram ağırlığı ve 7.7 milim inceliği de dikkat çekiyor. Video hikayeleri sevenler için de Reno4 serisi önemli yeteneklere sahip. Saniyede 960 kare Akıllı Ağır Çekim özelliğiyle her hareketin bütün detaylarını kapsayan videolar çekebiliyor. Yapay Zeka Portre Video özelliği sayesinde de çektiğiniz kişiyi ya da nesneyi dağınık olan arka plandan ayırt edebiliyor, odaklanmak istediğiniz kişi ya da nesneyi renkli, görüntünün geri kalanını renksiz yapabiliyorsunuz. OPPO, Reno4 Pro'da 65W SuperVOOC 2.0 hızlı şarj teknolojisini hayatımıza getiriyor. 65W SuperVOOC 2.0'ın performansı tüm dünyada yaygın olarak biliniyor. 4000 mAh pil 65W hızlı şarj özelliğine sahip Reno4 Pro, 36 dakikada tam olarak şarj oluyor. 10 dakikalık şarjla da pilin yüzde 49'u doluyor. Sadece beş dakikalık şarjla ise fazladan 4 saat YouTube videosu izleyebiliyorsunuz.

Dörtlü kameranın yetenekleri keşfedilmeye hazır



Amiral gemisi telefondaki özellikleri orta segment bir modelde bir araya getiren Galaxy S20 FE'nin profesyonel düzeydeki kamerası sayesinde, paylaşılmaya değer görüntüleri anında yakalamanız mümkün hale geliyor. Telefonun dörtlü gruplama teknolojisini ve çoklu çerçeve işleme özelliğini de içeren büyük boyutlu görsel sensörleri sayesinde, ortam ışığı yetersiz dahi olsa daha zengin ve canlı fotoğraflar yakalayabiliyorsunuz. Yani düşük ışık canavarı Galaxy S20 FE'nin güçlü 30X Space Zoom özelliği uzaktaki bir nesneye veya görüntüye yakınlaşmanıza olanak tanıyor. 4.500 mAh pil, Süper Hızlı Şarj ve Kablosuz Güç Paylaşımı özellikleriyle donatılan telefon sevdiğiniz şeyleri pil ömrü endişesi duymadan gerçekleştirmenizi sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra teknoloji durmaksızın evrimleşirken Galaxy kullanıcıları Android İşletim Sistemi'nin (OS) gelecek üç ana sürümünden de faydalanabiliyor. Böylelikle Galaxy S20 FE'nin alacağı güncellemeler sayesinde en son güvenlik koruması ve Samsung'un sunacağı heyecan verici yeni özelliklere uzun süre erişmeye de devam edebiliyorsunuz.

Şarj etmeyi iki gün unutun



Oyun meraklılarına özel tasarlanan POCO X3 (NFC) telefonda Qualcomm'un yeni 4G işlemcisi Snapdragon 732G işlemcisi kullanılıyor. 120Hz+240Hz ekranı, piyasadaki birçok amiral gemisi telefonu geride bırakacak kadar dikkat çekici. Özel Sıvı Soğutma Teknolojisi telefonu oyun gereksinimlerine göre ayarlayan ve kullanıcıların cihazın güçlü donanımından en iyi şekilde yararlanabilmelerine olanak tanıyan Game Turbo 3.0'ın en son sürümü sayesinde daha da optimize edilebiliyor. 4K video kaydının yanı sıra akıcı video yakınlaştırma, odak zirvesi ve AE/AF kilidi gibi özellikler video çekimini daha keyifli bir hale getiriyor. LOG/RAW format desteği ve Vlog modu, kullanıcıların sadece en önemli anları en yüksek kalitede yakalayabilmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda telefonu video içerikleri üretmek için yarı profesyonel bir iş istasyonuna dönüştürüyor. POCO X3 NFC, iki günden fazla kullanım sağlayan 5 bin160 mAh büyük bir pille rakiplerinden ayrılıyor. Ayrıca 33W hızlı şarj özelliğine sahip cihaz sadece 65 dakika içinde yüzde 100 şarj oluyor. Yüzde 62 şarj seviyesi içinse cihazın 30 dakika şarjda kalması yeterli oluyor.

Evi yönetmeye hazır



Apple iOS 14 yüzünü gösterdi ama Google Android 11 her cihaz için farklı zamanda güncellemeleri ile geliyor. Güncelleme konusunda Android ekosisteminin Apple'ın oldukça gerisinde kaldığını söyleyebiliriz. Bu konuda Google Android kullanıcılarının önemli bölümü mutsuz. Ancak yine de yenilikler oldukça çarpıcı. Android 11'le birlikte telefon, ek uygulama açmaya gerek kalmadan kullanıcıların akıllı cihazlarını tek tuşla kontrol edebilmelerini sağlayan dijital bir cüzdana ve anahtara dönüşüyor. Kullanıcılar, akıllı cihazlarına daha hızlı ve daha kolay erişebilmeleri sayesinde medyayı çok daha sorunsuz ve şık bir şekilde değiştirebilmenin yanı sıra telefonlarında kablosuz Android Auto işlevlerinin de keyfini çıkarabiliyorlar. Cihaz kontrollerini kullanmak için ayarlarda ekran bölümüne gelerek 'Kontrol merkezi & Bildirim gölgesi' tıklanarak 'Yeni kontrol merkezini kullan' seçeneği aktif hale getirilmeli. Aynı zamanda yeniliklerle birlikte kullanıcılar 'Akıllı Ev' bölümüne uygulama ekleyebilip ve akıllı cihazlarını doğrudan yönetebilecekler.

Profesyonel sese her ortamda hazır



Yüksek çözünürlüklü ses kayıtları dinleyen müzikseverler FLAC yani kayıpsız müzik dinlemeye özen gösteriyor. Ancak bu formatı kullanırken çevre gürültüsüne kurban gitmemek için gürültü önleyen kulaklıklar dikkat çekiyor. Boyutları küçülen kulak içi özel kulaklıkların profesyonel serisi konusunda yarışa katılan Huawei FreeBuds Pro, akıllı dinamik gürültü engellemeyi destekleyen dünyanın ilk gerçek kablosuz stereo (TWS) kulaklığı olma iddiasını taşıyor. Donanım ve yazılımla entegre bir çözüme sahip olan yeni TWS kulaklıklar, optimum gürültü önleme performansı sunmak için kullanıcının yakın çevresine göre ortam gürültüsünün türünü akıllıca tanımlıyor ve üç profil (Genel, Rahat ve Üstün) arasında geçiş yapıyor. Farkındalık Modu ve Ses Modu, kullanıcıların yoldan geçerken veya sohbet ederken dış dünyayı duymalarına yardımcı olmak için çift mikrofonu kullanıyor. FreeBuds Pro, 40 dB'lik sektör lideri gürültü giderme oranıyla bir Huawei ses ürününde şimdiye kadarki en iyi gürültü engelleme performansını sunuyor. Aktif gürültü giderme etkinleştirildiğinde kulaklıkların pili 4.5 saate kadar dayanıyor. Gürültü giderme etkinleştirilmediğinde pil, ürünle verilen şarj kutusu ile şarj edilmesine gerek kalmadan yedi saat boyunca dayanıyor. Bir dizi diğer akıllı özellik, kullanıcı deneyimini daha da geliştirerek FreeBuds Pro'yu kullanmayı bir zevk haline getiriyor. Android, iOS ve Windows ile gerçekleştirilen çift bağlantı, kullanıcıların tek bir markaya bağlı kalmadan cihazlar arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabileceği anlamına geliyor. Yeni hareket kontrolü, kullanıcıların kübik kulaklık gövdesinde bir kaydırma veya sıkıştırma yaparak kulaklıkları kolayca kontrol etmesine olanak tanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA