Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte yiyecekler daha çabuk bozuluyor. Bu bozulmalar da kendini sık sık besin zehirlenmesi olarak gösteriyor. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal
, yaz aylarında kavun, karpuz, üzüm gibi meyveleri karıştırarak soğuk bir şekilde tüketmenin ve bu meyvelerin yanında soğuk içecekler içmenin ishale neden olduğunu söylüyor. Tıpta 'gastroenterit' olarak adlandırılan besin zehirlenmesinde bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı görülüyor. Gastroenterit'te, mide ve bağırsak hareketleri bozuluyor, ağızdan alınan yiyeceklerin sindirim sistemini hızlı ve erimemiş olarak terk etmeleri sonucunda ishal ortaya çıkıyor.
MUZ İSHALİ ÖNLÜYOR
Yumurta içeren unlu mamuller, yaş pasta, tavuk eti (kırmızı ete göre daha kolay bozuluyor) tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Tavuk eti bozulunca 'salmonella' gibi mikroplar kısa sürede aşırı miktarda ürüyor. Bu mikropların toksinleri de ishale yol açabiliyor. Bazı yiyecekleri az miktarda tüketmek sorun yaratmasa da, fazla miktarda yemek de ishale sebep oluyor. Doktorlar bu konuda da hastalırını uyarıyor. İshal nedeniyle gelen erişkin hastalara özellikle 24 ile 48 saat arası belli yiyecekleri tüketmelerini önerdiklerini söyleyen Dr. Murat Soysal, ishale iyi gelen yiyecekleri şöyle sıralıyor: Muz, şeftali, elma, peynir, zeytin, ekmek ve pirinç...