Baharda
forma giremeyenler, kiloları yüzünden tatil coşkusu gölgelenenler üzülmesin....
Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan tok tutan 20 besin sayesinde fit bir görüntüye sahip olmanın mümkün olduğunu söyledi. Dr. Tapan,
"Kilo vermek için doğru ve dengeli beslenmek şart. Tüketilmesi gereken besinleri bilip, ona göre bir beslenme düzeni oluşturulursa, kilolara da sağlıklı bir şekilde veda etmek mümkün" dedi. İşte Dr. Tapan'ın sofralardan eksik edilmemesini istediği sağlıklı besinler:
ANANAS:
Yemekle beraber oluşan şişkinliğin ve
ödemin vücuttan atılmasına oldukça yardımcıdır.
AHUDU/FRAMBUAZ:
C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri, lif açısından zengin bir meyvedir. Antioksidan özelliği sayesinde
kansere karşı koruyucu etki gösterir. Kalp sağlını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır.
KARPUZ:
Yüksek oranda C ve A vitamini içerir. Karpuz çekirdeğindeki cucurbocitrin adlı madde
böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde yardımcı olur. Ara öğünlerde 2 dilimi yenilmelidir.
KİRAZ VE KİRAZ SAPI:
Eklemlerdeki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olmasının yanı sıra vücudun doğal uyku düzenini destekler. Kiraz saplarından demlenerek hazırlanan içecek de böbrek fonksiyonlarını hızlandırarak, idrar çıkışını arttırması ve ödemin giderilmesinde yardımcı olur.
KIRMIZI ÜZÜM:
Kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Her gün 7-8 det çekirdekli kuru kırmızı üzüm yenilmeli. Kansızlık durumunda, iyi bir ara öğündür.
BÖĞÜRTLEN:
İçinde bulunan ellagik asit, antioksidandır. Böğürtlenin en önemli etkisi
cildi gençleştirmesi ve hücre yaşlanmasını geciktirmesidir. Böğürtlen kan şekerini dengeler, kanı temizler, cildi güzelleştirir. C vitamini deposudur. Ayrıca B grubu vitaminleri de içerir.
KARA DUT:
C, B, K vitamini, diyet lifi ve demir içerir. İçerdiği demir sayesinde, bağışıklığı güçlendirerek kan yapımını arttırır.
KIZILCIK:
Kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Sistiti gidermede etkilidir..
MÜRDÜM ERİĞİ:
Potasyum ve magnezyum zenginidir. Içinde bulunan lif içeriğinden dolayı sindirim sistemine yardımcıdır.
YOĞURT-AYRAN:
Protein ve kalsiyum deposudur. Yüksek kalsiyum yağlanmayı azaltmada etkindir.
TARÇIN:
İnsülinin hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkinleştirir, engelleyen enzimi azaltır. Dolayısıyla insülin direncinin azaltarak,
iştah kontrolüne katkı sağlamaktadır. İştahı baskılayarak, özellikle karbonhidrat isteğini kırmaktadır.
BARBUNYA:
Midede kalış süresi uzundur. Sindirime geç katıldığından tokluk hissini arttırır. Acıkmayı geciktirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır.
YULAF:
İçindeki çözünebilir lif hem tokluk hissi verir, hem de
açlık hissini geciktirir. Metabolizmayı hızlandırır.
BÖRÜLCE:
Bitkisel kaynaklı doyurucu protein yüklü ve sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. Vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksektir.
MAYDANOZ:
A, C ve E vitamini kaynağıdır. Her yemeğin yanında yenen 5-10 dal maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının 1/3'ünü karşılar. İdrar söktürücü, ödem atıcıdır. Rahatlattığı, gibi zayıflatır da...
KAYNAK:TAKVİM