Uzmanlar genellikle Karadeniz Bölgesi'nde sıkça tüketilen muşmulanın enerji deposu olduğunu bildirerek, tadının altında adeta bir şifa kaynağı olduğunu aktarıyor. Bazı bölgelerde kırmızıya çalan renkte olurken bazı kesimlerde açık yeşil renkleri olan bu meyvenin çekirdeği de sindirim sistemi rahatsızlıklarına ilaç gibi geliyor. Uzmanlar kurutularak kış aylarında tüketilebileceğini söylediği muşmulanın faydalarını şöyle sıralıyor...
BÖBREKLERE İYİ GELİR: Muşmula yaprağı kaynatılarak içildiğinde böbrek taşlarının oluşmasını engelleyebilir. Böbrek sorunları yaşayan kişilerde farklı sonuçlar verebildiğinden böbrek hastaları bu durumu doktorlarına danışmalıdır. Bazı sağlık uzmanları muşmulanın maydanoz kökleriyle iyice öğütülerek tüketilmesinin böbrek taşlarını düşürebileceğini savunmaktadır.
KAN DOLAŞIMI: Muşmula kan dolaşımını düzene sokarak metabolizmanın hızlandırılmasında oldukça etkilidir. Böylece vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olabilmektedir.
ZAYIFLATIR: Muşmula kilo verdirmede önemli besinler arasında yer alır. Bağırsak hareketlerini artırarak zayıflamaya engel olan unsurların ortadan kalkmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı muşmula hoşafı kilo vermek isteyenler tarafından yaygın olarak tüketilir. Muşmula hoşafı, boşaltım sisteminin hareketlerini artırırken su içerdiğinden dolayı bünyenin su kaybını önler.
ENERJİ DEPOSU: Muşmula hastalıklara faydaları yanında Anadolu'da yaygın bir şekilde yemeklerde enerji sağlaması için kullanılır. Muşmula tatlısı, muşmula turşusu ve aynı şekilde kuru muşmula yıl boyunca tüketilir. Bunun nedeni muşmulanın enerji verici özelliğinin olmasıdır. Sabahları güne muşmula ürünleri ile başlamak stresi azaltır, direnci artırır.
ŞEKER HASTALARINA: Bazı sağlık uzmanları şeker hastalarına muşmulayı önermektedir. Muşmulanın şeker hastalarına zararlı olmamasının sebebi olarak, hastalığa olumsuz etki yapacak miktarda şeker içermemesi gösterilmektedir.
SİNDİRİM SİSTEMİNE FAYDALARI: Muşmulanın faydası arasında ilk gösterilecek özellik sindirim sistemine olan faydasıdır. Muşmula bağırsak hareketlerini artırarak sindirim sistemine katkıda bulunur. Bol miktarda C vitamini içeren muşmula sindirim sistemi organlarının sağlığını korur. Kan dolaşımını hızlandırdığından dolayı beynin daha düzenli oksijen almasına yardımcı olur. Böylece zihin üzerinde olumlu etkiler sağlar. Okul ve iş hayatında başarının kapısını aralar.
TANSİYON: Muşmulanın ekstresinin yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
ROMATİZMA: Muşmula ve yaprakları kaynatılarak hamur haline getirildikten sonra ağrılı bölgeye uygulanırsa, kas ağrılarını keser.
GÖZ: A vitamini içeren muşmula göz sağlığını korumada etkili bir besindir.
İLTİHABI GİDERİR: Bağırsaklarda meydana gelen iltihaba karşı muşmula faydalıdır, düzenli olarak muşmula çayı tüketmek bağırsakları değişik enfeksiyon hastalıklarından korumaya yardımcı olabilir.