Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle uzun açlık süresi, sahurda çok daha dikkatli olmayı gerektiriyor. Özellikle bazı besinlere tok tutucu özellikleri dolayısıyla sahur sofralarında yer verilmesi büyük fayda sağlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan "Sahurda sindirim sistemini çok yormayan besinler tercih edilmeli ve glisemik indeksi düşük besinler tüketilerek kan şekerinin hızlı yükselmesine, hızlı doyup hızlı acıkmaya engel olunmalıdır" diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, sahurda yer verilmesi gereken, tok tutucu özelliği olan besinleri Sabah.com.tr'ye anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
TAM BUĞDAY EKMEĞİ
Tam buğday ekmeği yapısında lif oranı yüksek olduğu için oldukça tok tutan bir besin. Liflerin sindirimi uzun sürdüğünden mideyi de geç terk ediyorlar ve tok tutuyorlar. Bu tür lifli besinleri tükettikten sonra bol su içerek tok tutma özelliklerini daha da artırabilirsiniz. Tam buğday ekmeğini özellikle sahurda mutlaka tercih edin. Bu sayede vücudunuzun açlığı hissetme saati çok daha geç olacaktır.
YUMURTA
Yumurta protein ve yağ içeren bir besin. Yumurtanın sarısında bulunan doymuş yağ miktarı , yumurtayı yedikten sonra kendimizi tok hissetmemizi sağlıyor. Yine beyazında bulunan, emilim oranı çok yüksek olan kaliteli proteinler sayesinde de tok kalmamızı sağlıyor. Sahur için oldukça iyi bir seçim. Fakat kolesterolden çok zengin bir besin olduğundan, kolesterol ile ilgili bir problemi olmayanlar sahurda 2 tane yumurta tüketebilir.
ÇORBA
Sıvı besinler sindirimi rahatlatması açısından çok önemli. Çorba gibi sıvı gıdalar ayrıca su içerikleri yüksek olduğu için kalori değerleri de aynı hacimdeki birçok besine göre daha düşük. Vücudun hem kaybolan sıvı ihtiyacını karşılaması hem de mideyi yormaması için iftarda olduğu gibi sahurda da bir kase çorba tüketmek faydalı.
YULAF
Yapısındaki karbonhidratların çok yavaş kan şekerine karışma özelliğinden dolayı çok uzun süre tok tutma özelliğine sahip. Aynı zamanda lif içerği de yüksek bir besin. 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi 1 dilim ekmek yerine geçecek kadar enerji veriyor. Sahur için güzel bir alternatif. Süt/yoğurt + yulaf gevreği +taze veya kuru meyve ile hazırlanmış bir karışımın uzun süre tok tutucu etkisi bulunuyor. Yedikten sonra gaz yapmaması ve şişkinliğe neden olmaması için süt/yoğurt içine yulafı en az 1 saat önce koyabilir ya da süt ile hazırlayacaksanız 5 dakika pişirebilirsiniz.
SEBZE YEMEKLERİ
Tüm sebzeler lif açısından en önemli besin kaynaklarımızın başında geliyor. Çok fazla enerji içermemelerine karşın lif oranlarının yüksek olması, tok tutma özelliklerinin yanı sıra kilo kontrolü açısından da onları çok değerli birer besin yapıyor. Bu nedenle sahurda da sofranızda mutlaka yer vermenizde fayda var.
SÜT-YOĞURT
Süt ve yoğurt karbonhidrat, protein ve yağ açısından çok dengeli besinler. Bu sayede glisemik indeksi düşük olduğundan mideyi çabuk terk etmiyor. Aynı zamanda kalsiyumun da çok önemli kaynaklarından biri olan süt ve yoğurt bu özellikleri sayesinde tok tutucu besinler arasında yer alıyor. Sahurda 1 su bardağı süt veya yoğurt tüketerek tokluğunuzu uzun süre devam ettirebilirsiniz.