Yaz aylarında mangal keyfi de bir başka oluyor. O zaman gelin bir de mangal lezzetinizi ikiye katlayacak önerileri öğrenin ve arkadaşlarınıza ziyafet çekin.
Havaların ısınmasıyla mangal sezonu da açıldı. Özellikle hafta sonları arkadaşlarla bir araya gelip, akşamsefası yapmak herkesi yeni bir haftaya motive etmeye yeter.
Bugüne kadar herkes mangal konusunda ustalaştığı taktikler geliştirir fakat bilmediğiniz bir şey varsa o da şimdi öğreneceğiniz bilgiler sayesinde mangal keyfinizde lezzeti daha da artırabilir, misafirlerinize bir şölen sunabilirsiniz.
Okuyacağınız çoğu bilgi size başta ilginç ve gerçek dışı gelebilir ama deneyip, test ettiğimiz teknikler sayesinde sonucu gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.
KÖFTELERİN ÜSTÜNE BUZ KOYUN
Mangalda köfte yaparken köftelerin üzerine buz veya tereyağı koyun. Köfteleriniz sulu ve daha lezzetli olacak.
KİMSE AŞIRI PİŞMİŞ VE KURU ET SEVMEZ
Etinizin hem sıcak hem de sulu olmasını istiyorsanız mangalınızın sadece yarısına mangal kömürü koyun. Etiniz piştikten sonra eti mangalın diğer kısmına alın. Böylelikle etiniz aşırı pişmeyecek, kurumayacak ve aynı zamanda sıcak kalacak.
BALIĞI TUZLAYIN
Balığı mangala atmadan önce 10 dakika boyunca tuzlu suda bekletin. Böylelikle mangalda pişen balığınız parçalara ayrılmayacak.
ELMA SUYU KULLANIN
Elma suyunu sprey şişesine koyun ve etiniz pişerken üstüne sıkın. Böylelikle etiniz daha tatlı ve yumuşak olacak.
MANGALI ÖNCEDEN HAZIRLAYIN
Davetliler, mangal partisine geldiğinde etleri mi pişireceksiniz yoksa onlarla mı konuşacaksınız?
EN İYİSİ DAVETLİLER GELMEDEN ÖNCE ETLERİ BİRAZ PİŞİRMEK...
Etleri, tavukları ve köfteleri davetliler gelmeden önce çok az pişirin. Ancak önceden pişirilen etler dört saatten fazla beklememeli. Davetliler geldiğinizde biraz pişirilmiş etleri mangala tekrardan atın ve hızla pişirin. Böylelikle davetlilerinize de zaman ayırabileceksiniz.
MANGAL ETLERİ İÇİN EN İYİ 4 MANGAL SOSU
Mangal yaparken muhtemelen daha önce duymadığınız tüyoları okudunuz gelin bir de mangal etinin lezzetine lezzet katacak bu 4 et türü için 4 mangal sosunu deneyin.
DANA VE KUZU BİFTEK İÇİN TERBİYE
Biftek kemiksiz olması ve doyurucu özelliğiyle mangalda en çok tercih edilen et türlerinden biri. Bifteğin terbiye edilmesinde gerekli olan malzemeler (4 parça biftek için):
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 soğanın suyu
1 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler karıştırılarak eti en az 5 saat bu sosta bekletmek gerekir. Etleri akşamdan sos kabına almak ve 10 saat kadar bu sosta bekletmek ise en idealidir.
KUZU ŞİŞ İÇİN TERBİYE
Dana eti daha sert olduğu için pişme süresi kuzu etine göre daha uzundur. Kuşbaşı etler marine edildikten sonra çöp şişlere dizilmesi gerekir. 750 gram kuzu eti için marine malzemeleri:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 soğanın suyu
1'er çay kaşığı tuz, karabiber ve pul biber
YAPILIŞI:
Sosa bulanan kuzu etleri bir kapta en az 2 saat üzeri streçlenerek buzdolabında bekletilmelidir. Marine sosunda süt olduğu için etleri uzun süre bekletmeye gerek yoktur. Çünkü süt, asitli yapısıyla kuzu etindeki sinirleri kısa sürede parçalar ve birkaç saatte etin lezzetlenmesini sağlar. Sostan çıkarılan etler mangal saatine yakın çöp şişlere dizilir ve mangalın ilk ateşinde pişirilir.
MANGALDA ÇITIR TAVUK KANATLARI
Kış mevsiminde canınız mangalda tavuk kanadı çektiğinde o lezzeti yakalamak için evde türlü tarifler uygulasanız da mangal da yapılan tavuk kanadı bir başka oluyor. Kanat uçları ve butu olarak satın aldığınız kanat tabağı için en iyi marine işlemi ise şu şekilde olmalı:
4 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı soğan suyu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI:
Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra tavuk kanatlarını bu sosa bulayarak 6-8 saat buzdolabında bekletmelisiniz. Aynı sosla marine ettiğiniz tavuk kanatlarını evinizde az yağlı bir tavada, üzerine bir kapak kapatarak da pişirebilirsiniz.
MANGALDA ET PİŞİRME SIRASI NASIL OLMALI?
Mangalda en çok tartışılan konulardan biri de et pişirme sırasıdır. Eğer mangal sofranızda közlenmiş biber ve patlıcanlara da yer verecekseniz öncelikle sebzeleri pişirmelisiniz. Et pişirme sırasında ise önce tavuk kanatları daha sonra sossuz pirzola, biftek ve köfteye yer vermelisiniz. Köfte mangal ateşinde yağını bırakacağı için ilk ateşte pişirilmemelidir. Köfteden akan yağ zamanla mangal ateşinin kalitesini bozar ve pişirme işlemi bu nedenle köfteyle son bulmalıdır.
Kaynak: Newsner.com