Altın otu bitkisi
çiçekleri sarı renkte ve şemsiye şeklinde sap ve yaprak kısmının üzerinde bulunur.
Uzunluğu 60 cm'ye kadar uzayabilen bu bitki ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yaygın olarak kendiliğinden yetişmekle birlikte, diğer bölgelerimizde de yetişebilme özelliğine sahiptir.
Altın otu halk arasında "ölmez çiçek" ve "saman çiçeği" adlarıyla da bilinmektedir.
Altın otu çiçekleri kurutulduktan sonra bile sarı rengini kaybetmediğinden dolayı çiçekçiler süsleme amacıyla da kullanırlar.
Altın otu bitkisinin kullanılan kısımları çiçekleridir. Bu çiçekler Haziran-ağustos ayları arasında toplanır ve gölgelik bir yerde kurutulur. Kuruduktan sonra nemden uzak ağzı kapalı vaziyette serin bir yerde muhafaza edilir. Kurutulmuş çiçekler koku ihtiva etmez ve acı bir tada sahiptir.
Çiçeklerin eriğinde flavonlar, sterinler, eterik yağ, acı maddeler, reçine, C vitamini, karotin ve tanenler bulunur.
Altın Otu Faydaları
En önemli faydası idrar söktürücü özelliği bulunmasıdır. Bunun yanı sıra; idrar yollarında oluşan taşların düşürülmesinde de etkilidir.
Safrayı çıkartır. Safra kesesinde oluşan iltihaplan ve kum oluşumu ve taşların vücuttan atılmasında etkilidir.
Mide öz suyunu artırıcı özelliği vardır.
kullanılmaktadır.
Kireçlenme ve romatizmaya bağlı ağrıları giderme özelliği vardır.
Tokluk hissi verir. Kuşburnu ve ıhlamur ile birlikte kullanımı (Tilya Kürü) zayıflamaya yardımcıdır.
Sindirim sorunlarını gidericidir.
Halk tarafından sarılık, siroz, raşitizm,kulak çınlaması ve ağır işitme sorunları, deri hastalıkları, düşük tansiyon sorunu ve kan tükürme durumlarında da kullanımı mevcut olup, haricen böcekleri uzaklaştırmak için de
Altın Otu Çayı Nasıl Demlenir?
Kurutulmuş çiçeklerden 1 yemek kaşığı kadarı yarım litre su içerisine atılır ve haşlanır. Ardından 1 saate yakın dinlendirilir. Gün içerisinde 1'er çay bardağı öğünlerden evvel tüketilir.