Aşerme neden olur? Aşerme gerçek mi?
Uzmanlara göre aşerme durumu bilimsel bir durumdur fakat psikolojik etkenlerle olan ilişkisi de yadsınamaz. Örnek vermek gerekirse anne adayının canı hamilelik sırasında muz isteyebilir bu gayet hormonel bir durumdur fakat "ben yalnızca yerli muz aşeriyorum" demek psikolojik faktörlerle birlikte var olan bir durumdur.
Burada dikkat edilmesi gereken konular arasında; anne adaylarının bazen gıdalar dışındaki şeyleri de aşerebiliyor. Bunlara örnek toprak, kireç, sabun olarak görülebiliyor anne adayları fark ettirmeden bunları tüketme ihtiyacı duyabiliyor. Bu konuda gözetim ve dikkat çok önemlidir. Bu noktada uzman doktorunuza mutlaka başvurmanız gerekmektedir.
Halk arasında "eğer anne adayı o an aşerdiği bir gıdayı yiyemezse bunun zararını doğacak çocuk da çeker" gibi bir algı olsa da bilimsel açıdan böyle bir şey mümkün değildir. Genellikle aşerme süreleri hamilelerde ilk 3-4 ay arası sürer. Bazı anne adaylarında ise hamileyken aşerme süresi doğum zamanına kadar sürebilir.
Hamilelikte hangi yiyecekler aşerilir?
Bu sorunun yanıtı her anne adayında farklılık gösterebilir. Örnek vermek gerekirse anne adayı Gaziantepli ve o an İstanbul'da yaşıyorsa Gaziantep baklavası aşerebilir. Bir diğer örnek ise Çanakkale doğumlu bir gelin adayı sabah kahvaltısında Çanakkale domatesi isteyebilir tüm bunlar anne adaylarının coğrafi özelliklerine, psikolojik özelliklerine bağlıdır. Eğer anne adayı eşi tarafından yeteri kadar ilgi ve alaka gördüğünü düşünmüyorsa farklı isteklerde bulunarak bir çıkış yolu yaratabilir. Bunlar dışında anne adayları genellikle meyve ve tatlı gibi gıdaları aşerir. Pasta, profiterol, ekler, supangle, muhallebi gibi besinler genellikle aşerilen tatlılar arasında yer alır.