Leziz kekler için…

İyi kabarmış, kıvamı yerinde, mis gibi kokan bir kek pişirmek ise hiç de zor değil! İşte kek yapımına dair püf noktaları…

Giriş Tarihi: 11.06.2013 11:30 Güncelleme Tarihi: 27.04.2018 16:05

Kek yaparken...

? Kek hazırlarken kullanacağınız malzemenin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.

? Kek için önce yumurtaları çırpıp, şekeri ekleyin ve birlikte yeniden çırpın. Daha sonra sıvıyağ, süt gibi sıvı malzemeleri, en son da unu ekleyin.

? Tarifinizde oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin kullanılıyorsa, önce tereyağı ya da margarini şekerle çırpın. Sonra üzerine yumurta ve diğer malzemeleri ekleyin.

? Kek yaparken karbonat yerine kabartma tozunu tercih edin.

? Kekinizi mikserle çırpacaksanız karıştırma işlemine düşük devirde başlayıp daha sonra yüksek devirde devam edin. Harca un ekledikten sonra ise mikserin düşük devrini kullanın.

? Kekinize ekleyeceğiniz unda topak kalmaması için eleyerek harca katın.

? Kabartma tozunu da unla birlikte elerseniz harca eşit olarak dağılır ve kekiniz daha iyi kabarır.

? Kekinize meyve ekleyecekseniz, meyve parçalarının dibe çökmesini önlemek için kestikten sonra üzerlerine un serpin.

? Kek yaparken meyve, fındık, ceviz gibi malzemeler kullanacaksanız hamurun 1/3'ünü ayırın. Kalan hamura bu malzemeyi ekleyip karıştırın. Kalıba önce ayırdığınız sade hamuru, daha sonra malzemeli olanı dökün. Bu şekilde hazırladığınız malzemelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz.

? Kekin kalıptan kolay çıkması için kalıbı önce yağlayın, sonra unlayın ve üzerine hamuru dökün. Kalıba aldığınız hamuru bekletmeden fırına verin.

? Kek pişirirken fırını önceden ısıtın. 180- 200 derece, kek pişirmek için idealdir.

? Pişme esnasında fırının kapağını sürekli açıp kapamayın.

? Pişip pişmediğini anlamak için kekin orta kısmına bir kürdan ya da bıçak batırın. Hamur bulaşmadan temiz olarak çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.

? Keki fırından çıkardıktan sonra kalıbın içinde soğutun. Kalıptan çıkarmak için silkeleyin, eğer bu şekilde çıkmıyorsa bir bıçağın ucunu kalıbın kenarlarına gezdirerek kalıptan ayırın.