Çam balı nedir? Çam kozalağı balı nasıl yapılır?
Çam balı birçok yerde Muğla balı olarak da bilinir. Muğla kızılçamlarında oluşan bu bal, diğer bal türlerine göre daha geç zamanda kristalize olur. Aynı zamanda rengi koyudur ve yumuşak bir tada sahiptir. Birçok bal türüne göre daha az tatlı olması da önemli özellikleri arasında yer alır. Çam balı içeriğinde galagin, chirisin, pinobaxin, pinocembrin gibi birçok madde bulunur. Özellikle pinocembrin yalnızca çam balı içerisinde bulunan bir antioksidan olarak bilinir. Bu balın üretiminde Türkiye ilk sırada gelir.
Çam Balı Nedir?
Uzun süre kıvamı bozulmada kalabilen çam balı, Akdeniz ikliminin bir bitkisi olan çam ağacının gövdesinde oluşur. Bu ağacın üzerinde bulunan Marchaline Hellenica isimli böceğin salgılarından oluşan bir bal çeşididir.
Çam Kozalağı Balı Nasıl Yapılır?
Basra böceği olarak da bilinen Marchaline Hellenica isimli böcek, çam ağacının özsuyunu emerek yaşamını devam ettirir. Bu böceklerin salgıladıkları bal çiği bal arıları tarafından alınır ve peteklerin gözlerine depolanması sonucunda çam balı oluşur. Çam balı doğal bal türleri arasında yer alır. Bu balı diğer ballardan ayırt edebilmek için özelliklerini bilmek gerekir.
Hakiki Çam Balı Nasıl Anlaşılır?
Doğal olan çam balını sahte ballardan ayırt edebilmek için balın kıvamına ve rengine bakabilirsiniz. Balın fiziksel özellikleri diğer bal türlerine göre de farklıdır. Çam balını anlayabilmek için vitamin ve mineral değerlerine bakılabilir.
Çam balı diğer bal türlerine göre daha kıvamlı ve koyu renkli bir baldır. Aynı zamanda donma ya da şekerleme yapmayan bu bal uzun zaman bozulmadan muhafaza edilebilir. Hakiki bir çam balı kesinlikle donma yapmaz.
Çiçek balları ile kıyaslanır ise früktoz ve glikoz oranlarının da daha düşük olması gerekir. Şeker oranı az olduğundan daha yumuşak bir tadı vardır. Bunun yanında koyu bir renk tonuna sahiptir. Bu özellikleri göz önünde bulundurularak hakiki çam balını ayırt etmek daha kolay olabilir.
Çam Balı Hangi Aylarda Olur?
Çam balı üretimi daha çok ağustos ayının ilk günlerinden başlar. Sahillerde ise nisan sonunda üretimi gerçekleşir. Rakımı çok yüksek olan yerlerde ise üretimi 15 Mayıs tarihine kadar devam eder. Ağustos ve kasım ayları arasında bu balın üretimi yoğundur. Bunun yanında kış aylarında da bu balın üretimine rastlanabilir.
Çam Balının Faydaları Nelerdir?
Çam balı birçok bakımdan faydalı bal türleri arasında yer alır. Doğal olarak üretilen çam balından şu faydaları görebilirsiniz:
- Saçları besler ve köklerinin güçlenmesine destek verir.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesinde önemli bir takviyedir.
- Sindirim sistemine çok iyi gelir.
- Hazımsızlık yapmayan bu bal özellikle hassa mideler için çok faydalıdır.
- Mideyi tedavi eden bir yapısı vardır.
- Helicobakteri türlerine karşı çok etkilidir.
- Kalp ritim düzensizliğinin giderilmesini sağlar.
- Damar tıkanıklığına iyi gelir.
- Yorgunluk ve halsizliği giderir.
- Sindirim sisteminin ve florası bakımından çok faydalıdır.
- Doğal bir diş macunu olarak bilinir.
- Alerji oluşumunu önler ve kansızlık problemine karşı iyi gelir.
- Kabızlık ve romatizmaya karşı iyi gelir.
- Öksürük ve nezle gibi hastalıklara karşı son derece etkilidir.
Bunların yanında kalp ritim düzensizliğini gideren önemli bir besindir.