Lavanta balı nedir? Lavanta balı nasıl üretilir?

Lavanta balı birçok bal uzmanı tarafından en iyi bal olarak nitelendirilen bal türleri arasında yer alır. hoş kokusu ve açık rengi ile birçok baldan farklı olması bu balın özellikle dikkati çekmesini sağlar. Birçok faydası bulunan bu bal tüketen kişilerde huzur hissi yaratır. Doğanın insanlara sunduğu en iyi tatlar arasında yer alan Lavanta balı son derece lezzetli ballardan biridir.
Giriş Tarihi: 01.02.2022 14:47 Güncelleme Tarihi: 01.02.2022 14:47

Lavanta balının faydalarından yararlanabilmek için günlük olarak ne kadar tüketilmesi gerektiğinin bilinmesi gerekir. Su oranı düşük olan bu bal türü düzenli olarak tüketildiğinde oldukça iyi faydaları ile sağlıklı beslenme periyodunuzda yer alabilir. Akışkanlığının az olması en dikkati çeken özellikleri arasında yer alır. Bu bal türü açık saydam bir renkten koyu kırmızıya doğru farklı tonlara sahiptir.

Lavanta balı nedir?

Lavanta balı, lavanta bitkisinin yetiştirildiği bölgelerde üretilen bir bal türüdür. Bu bitkilerin yetiştirildiği yerlerin yakınlarına arı kovanları konur ve arıların çiçek özlerini alarak bal yapması sağlanır. Bunun neticesinde de lavanta balı üretimi gerçekleşir. Lavanta bitkisi koşulları sağlandığında 20 yıl kadar yaşayabilen bitkiler arasında yer alır. Bu da bal üretimi açısından önemli bir süreklilik arz eder.

Lavanta çiçeğinin mor çiçeklerinin nektar zenginliği son derece yüksektir. Bu da arıların bu bitkilere daha fazla ilgi göstermesini sağlar. Türkiye'de en çok Isparta bölgesinde yetiştirilen lavanta çiçeği Avrupa'da yaygın olarak Fransa'da yetiştirilir. Hem güzel bir rengi hem de son derece hoş bir kokusu vardır.

Lavanta balı nasıl üretilir?

Lavanta balını üretebilmek için arı kovanlarını lavanta çiçeğinin yoğun olarak üretildiği yerlere yakın bir şekilde konumlandırmak gerekir. Kovanların bu bitkilere yakın olması arıların daha rahat bir şekilde lavanta çiçeklerinin özgüne ulaşabilmesini sağlar. Temmuz ayında bitkilerin tam çiçeklenme evresi başlar. Arılar da bu dönemde lavanta bitkisinin nektarına ulaştıklarında balın üretim aşaması da başlar.

Çiçekten aldıkları nektarı kovana taşıyan arılar, nektarı işçi arılara verirler. İşçi arılar da midelerinde bulunan enzim bulunan salgıları kullanarak nektarı işlerler. Nektarın işlenmesi sonrasında bal oluşumu başlar. Daha sonra bu bal peteklere aktarılır.

Lavanta balının faydaları nelerdir?

Lavanta balı sağlık açısından oldukça önemli yararları olan bir baldır. Bu balı şu faydaları için düzeli olarak tüketmeniz gerekir:

  • Vücudu mikroplara karşı koruyarak savunma sistemini geliştirir.
  • Tansiyon sorunu olan kişilerin hipertansiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Uyku problemlerine iyi gelen bir bal türüdür.
  • Doğal şifa veren bu bal ağrı kesici özelliklere sahiptir.
  • Romatizma ve eklem ağrıları için iyi bir destekçidir.
  • Migren ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olur.
  • Sivilce tedavisine yardımcı olur ve cildinizin güzelleşmesine yardımcı olur.
  • Egzama ve cilt lekelerine iyi gelir.

Bunların yanında güneş lekesi gibi sorunların da giderilmesinde önemli etkileri vardır. Enerji vermesi de önemli faydalarından biridir.

Lavanta balı nasıl tüketilir?

Lavanta balı çok güçlü bir aromaya sahiptir. Bu nedenle de aromanın etkisini tam olarak hissetmek isterseniz sade olarak tüketebilirsiniz. Ancak aromayı kırmak ve tat oranını biraz daha azaltmak isterseniz hamur işlerinde ya da içeceklerinizi tatlandırmada da kullanabilirsiniz.