Antep Fıstığı Nerede Yetişir? Antep Fıstığı Hangi Bölgede Yetişir, Ana Vatanı Neresi?
Antep fıstığı ile ilgili merak edilen konuların başında Antep fıstığı nerede yetişir sorusu gelir. Antep fıstığı nasıl bir iklimde yetişir sorusuna cevap bulunarak bu bitkiyi yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Antep fıstığı her yerde olur mu araştırması ile bulunduğunuz yerin yetiştirme için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz. Antep fıstığının ana vatanı neresi ve Antep fıstığı hangi bölgede yetişir sorularının cevabı yazımızın devamında.
Antep Fıstığı Nerede Yetişir?
Antep fıstığı, Gaziantep ile özdeşleşmiş bir bitkidir. Söz konusu bitki Şam fıstığı ile sık sık karıştırılır. Fakat Şam fıstığı çok daha iti ve yağ oranı daha yüksektir. Antep fıstığı, Gaziantep ve çevresinde yaygın şekilde yetiştirilir. Sıcağı seven bir bitki olan Antep fıstığının yetiştirilmesi için Akdeniz ve çöl iklimi çok uygundur. Yaz aylarındaki sıcaklığın 35-40 derece aralığında olduğu yerleşim yerleri Antep fıstığı yetiştiriciliği için çok idealdir. Son derece dayanıklı bir bitki olan Antep fıstığı, kış ve ilkbahar donlarından da etkilenmez.
Antep fıstığı yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu rakımdır. Bu bitkinin yetiştirilmesi için en ideal rakım 500-800 metre arası yüksekliktir. İran ya da Şam fıstığında ise bu rakım aralığı 1000-1100 metredir.
Antep Fıstığının Ana Vatanı Neresi?
Antep fıstığının ana vatanı Orta Asya ve Orta Doğu'dur. Ülkemizde de bu bitkinin en çok yetiştirildiği coğrafya Gaziantep ve dolaylarıdır. Diyarbakır-Gaziantep arasındaki yol üzerinde dahi çok sayıda Antep fıstığı tarlası görebilirsiniz.
İran, Antep fıstığı yetiştiriciliğinde dünyada ilk sıradadır. Ülkede üretilen Antep fıstığının önemli bir kısmı Fransa, Lüksemburg, Belçika, Kazakistan, İngiltere ve Özbekistan'a ihraç edilir. Türkiye'nin Antep fıstığı ihtiyacını ise Gaziantep bölgesi karşılamaktadır. Bu kapsamda üretim faaliyetlerinin de arttığını söyleyebiliriz.