Ayçiçeği Nerede Yetişir? Ayçiçeği En Çok Nerede, Hangi Bölgede ve İklimde Yetiştirilir?
Ayçiçeği, gıda alanında tüketilen birçok besinin de hammaddesidir. Bunun yanında kuruyemiş olarak da söz konusu besin tüketilir. Peki, ayçiçeği nerede yetişir? Söz konusu besin, ülkemizin geniş bir coğrafyasında yetiştirilir. Ayçiçeği hangi bölgede yetişir ya da ayçiçeği en çok nerede yetişir soruları, bu kapsamda bilgi sahibi olmak isteyenlerin araştırdığı bir konudur. Ayçiçeği nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı yazımızın devamında.
Ayçiçeği Nerede Yetişir?
Ayçiçeği, özellikle kuruyemiş ve yağ üretiminde önemli bir besin kaynağıdır. Söz konusu bitki, ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilir. İklim ve toprak yapısı anlamında üreticiyi zorlamayan bu bitki, önemli geçim kaynakları arasında kabul edilir.
Ülkemizde ayçiçeği üretiminde öne çıkan bölge, Marmara Bölgesi'nin Trakya bölümüdür. Özellikle Tekirdağ, bu kapsamda dikkat çeken illerden biridir. Çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde ise İç ve Doğu Anadolu Bölgeleri öne çıkar.
Ayçiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Ayçiçeği, yetiştirilmesi kolay olan tarım ürünleri arasında kabul edilir. Söz konusu bitki, hemen hemen tüm toprak türlerinde yetiştirilebilen besin kaynakları arasında kabul edilir. Fakat bitkiden en yüksek verimin elde edilmesi için organik madde açısından zengin, mineralli toprakların tercih edilmesi gerekir.
Ayçiçeği ekimi için uygun dönem ilkbahar mevsimidir. Hava sıcaklıkları dikkate alınarak Nisan ayı, ekim için uygun bir dönemdir. Söz konusu bitki genel olarak yağ üretiminde tercih edilir. Marketlerde gördüğünüz ayçiçeği yapı türleri, ayçiçeği bitkisinden üretilmektedir.