Biber Tohumu Çimlendirme: Biber Tohumu Kaç Günde ve Nasıl Çimlendirilir?

Biber, ülkemizde çok severek tüketilen bir bitki olma özelliğini taşır. Acı veya tatlı olarak tüketilen biberin pek çok türü bulunur. Amerika kıtasına özgü olan bu bitki, dünya çapında hemen her yerde yetiştirilmektedir. Soğuğa duyarlı olan bu bitki, nemli toprakta yetiştirilir. Evlerde saksıda kolaylıkla yetişen bu bitkinin tohumunun kaliteli olmasında fayda vardır. Evde biber yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Yazımızda biber yetiştirme ile ilgili merak edilen konuları bulabilirsiniz.
Giriş Tarihi: 27.03.2023 12:10 Güncelleme Tarihi: 27.03.2023 12:11

Patlıcangiller familyasında yer alan biberler, çok tüketilen sebzelerden birisidir. Yetiştirilmesi oldukça eğlenceli olan biberler, yaz-kış tüketilen yiyeceklerin arasındadır. Biberler, yemeklere kattığı lezzetin dışında, turşularla da tüketilir. Biberin anavatanı Amerika'dır ve tarihte ilk biber yetiştiriciliği M.Ö. 7500 yıllarında yapılmıştır. Biberin 20-27 arasında türleri bulunmaktadır. Evlerde, saksıda yetiştirilen bu bitkinin bakımı son derece önemlidir. Don olaylarının olmaması, toprağın nemli olması ve sıcaklık koşullarının sağlanmış olması, biber tohumunun ekiminde önemli noktalardır. Biberin çekirdeğinden kolaylıkla tohum elde etmek mümkündür. En kolay tohum elde edilen bitkiler arasında yer alan biberler, üretim konusunda sorunların oluşmasını engellemiştir.

Biber Tohumu Çimlendirme

Biber yetiştiriciliğinde, tohumun kalitesi ve ekim zamanı önemlidir. Biber tohumu ekimi için genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları tercih edilir. Biber tohumu çimlendirmede, tohumları ocağa atmadan önce 1 gün suda veya nemli bezin içerisinde bekletmek önem arz etmektedir. Bu aşamada, tohumun çimlendirilme yüzdesi artış gösterecektir.

Bir kabın içerisini, ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurun. Toprağı bir fısfıs yardımıyla suyla nemlendirin ve biber tohumlarını yerleştirdikten sonra, bir santimlik yeri toprakla tekrardan doldurun. Bu aşamada toprağın ısısının 10 derece olması uygundur.

Fısfıs yoluyla tekrar nemlendirdiğiniz toprağın üzerini, şeffaf bir naylonla kapatın. Tohumların çimlenme süresi 15-20 gün arasında olacaktır. Bu süre içerisinde toprağın nemli kalması için arada fısfıs yoluyla nemlendirin.

Taze Biber Çekirdeği Ekilir Mi?

Biber yetiştiriciliği kolay olduğu gibi, tohumun elde edilmesi de bir o kadar kolaydır. Biber tohumu, biberin kendi içinde bulunur. Biber fidesini toprağa ektikten sonra gelişmiş olan tohumları kullanabilirsiniz. Taze biberden elde edilen çekirdeklerin ekimi için dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Dalında kızaran ve olgunlaşmaya başlayan biberler toplanır.

Güneşin karşısında kurutulan biberlerin içindeki çekirdekler alınır. İlk kez biber yetiştirmek istiyorsanız, dilediğiniz gibi tohumları toprağa edebilirsiniz. Aynı şekilde kurutulan biber tohumlarını saklayabilir ve ekim zamanında çıkarıp, kullanabilirsiniz.

Biber Tohumu Ekimi

Çimlendirdiğiniz biber tohumlarını toprağa ekmeniz gerekecektir. Dışarıdan aldığınız veya yetiştirdiğiniz biberlerin tohumlarını, önce küçük bir alana ekebilirsiniz. Geniş bir saksıya dörtte biri kadar toprak ekleyip ve ardından nemlendirin. Çimlenmesi için bir gün bekletilen tohumu seyrek aralıklarla toprağa ekin.

Elenmiş toprağa saman ya da hayvan gübresi koyduktan sonra, toprağı karıştırılır ve tohumların üzerine serilir. Tohumların ekiminden sonra bir fısfıs yoluyla toprak sulanır. Nemli toprağın üzerini şeffaf bir poşetle kapattıktan sonra 15-20 gün bekletilir. Bu süre sonunda ekilen tohumların filizlendiği göreceksiniz.

Biber Tohumu Nasıl Kurutulur?

Biberlerin içerisindeki tohumların nasıl kurutulacağı da önemli bir konudur. Biber tohumu elde etmek, bazı bitkilere göre çok daha kolaydır. Kendi yetiştirdiğiniz ya da satın aldığınız biberlerin çekirdeklerini kurutabilirsiniz.

Kendi yetiştirdiğiniz biberler olgunlaşıp, kartlaşmaya başlayana kadar bekletilir. Olgunlaşan biberler dalından koparılır ve evin içerisinde kurutulur. Kurutma işleminde güneşten faydalanabilirsiniz. Tohumları kuruttuktan sonra dilediğiniz gibi saklayabilirsiniz.