Bonsai Bakımı Evde Bonsai Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır, Yetiştirmesi Nasıl Olur?

Sanat için yetiştirilen bonsai ağaçlar farklı görünümleri ile dikkati çekerler. Minyatür ağaçların küçük saksılar içerisinde kendine büyüme ortamı bulabilmesi birçok kişiyi şaşırtan durumlar arasındadır. Bu ağaçların yetiştirilmesi ve büyütülmeleri uzun bir vade gerektirir. Bu nedenle de bonsai her zaman için sabır ister.
Giriş Tarihi: 05.07.2022 16:41 Güncelleme Tarihi: 05.07.2022 16:41

Bonsai ağaçlar kendiliğinden şekillenmeyen ağaçlardır. Klasik ev bitkilerinden çok daha farklı bir yetiştirme şekli ve bakım rutini vardır. Ciddi anlamda sabır, öngörü ve özveri isteyen bir iştir. İlk olarak Çin'de ortaya çıkan 7. ve 9. yüzyıllarda Japonya'ya giden bu bitkiler daha sonra dünyaya yayılmıştır. Günümüzde de popülaritesini devam ettiren bu bitkiler birçok farklı ağaç türü esas alınarak yetiştirilebiliyor.

Bonsai bakımı

Bonsai bakımını en iyi şekilde yapabilmek için mutlaka ağacın türüne dikkat etmek gerekiyor. Ardıç, Aser, Platanus ve Carpinus türleri ön plandadır. Bu bitkiler son derece hassastır ve özel bir ilgi isterler. Bakımları sırasında sulama en önemli işlemdir.

Mutlaka sulama düzenine gereken özeni göstermelisiniz. Bu küçük ağaçları ne çok fazla sulamalı ne de kurumasına izin vermelisiniz. Suyunu eksik bırakırsanız kolayca kuruyabilirler. Aşırı sıcak havalarda gün aşırı kış mevsiminde de 3 günde bir sulamak yeterlidir.

Bonsai çiçeği bakımı

Bonsai çiçeği bakımı sırasında yaprakları sprey bir şişe ile yıkayarak bitkiye duş aldırabilirsiniz. Böylece daha canlı bir görünüm elde ederler. Ancak daha sonra damlacıkları temizlemeniz gerekir. Bu damlacıklar yaprakların üzerinde kalırsa yaprakların çürümesine neden olabilir. Bu bitkilerde budama ve toprak bakımı çok önemlidir. Bu bakım işlemleri sırasında şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Budama için geçiş mevsimlerini tercih edin.
  • 2- 3 yılda bir toprağını değiştirin.
  • Toprak değiştirmek beslenmesine yardımcı olur.
  • Saksı değişimini ihmal etmeyin.
  • Toprak seviyesini sürekli olarak kontrol edin.
  • Yapraklarını dökmeye başlar ise bitkiniz saksı değişimi istediğini belirtir.

Bunların yanında bonsai bitkisini kesinlikle karanlık ve havasız bir ortama koymamalısınız. Gündüzleri daima hava alan ve aydınlık yerlerde tutmalısınız.

Bonsai ağacı bakımı

Bonsai ağacı bakımı işlemi konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir detay güneş ışığına doğrudan maruz kalmamasıdır. Bitkinizi hava akımına ya da klimaya da maruz bırakmamanız gerekir. Üşümesini engelleyecek şekilde bulunduğu ortamın sıcaklığını ayarlamanız gerekir. Oda sıcaklığının 12- 13 dereceden az olmaması gerekir.

Bonsai çiçek bakımı

Bonsai çiçeklerinin canlı ve parlak bir görünüme sahip olması için sulama suyuna biraz vitamin karıştırabilirsiniz. Yılda 4 defa farklı dönemlerde vitamin vermek bitkinin daha da canlı görünmesini sağlar. Bu çiçekler için mutfak çok ideal ortamlardır. Ne soğuk ne de sıcak bir ortam olduğundan mutfaklarda çok daha iyi bir büyüme ortamı bulabilir.

Evde bonsai çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Evde bonsai büyütmek istiyorsanız bitkinizi kalorifer peteklerinden, soba ve klima önlerinden uzak tutmalısınız. Bu alanlarda bırakılan bonsai çiçekleri kısa sürede kurur ve ölürler. Güneşe de bırakılmaması gereken bu çiçekler güneş ışığından iyi şekilde yararlanmalıdır. Karanlık ortamlarda bırakılmaması da dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alır.