Çam Tohumu Çimlendirme: Çam Tohumu Kaç Günde ve Nasıl Çimlendirilir?

Dünyada en çok yetiştirilen ağaç türlerinden birisi de çam ağacıdır. Her yıl yeşil kalan bu güzel bitki özellikle yılbaşının bir simgesi olarak rağbet görür. Bakımı ve yetiştirme şekli oldukça basit olan bu bitkinin nasıl ekildiği merak edilmektedir. Pek çok türü bulunan bu bitkiyi saksıda veya bahçede yetiştirmek mümkün. Çam Tohumu Çimlendirme: Çam Tohumu Kaç Günde Filizlenir? Gibi sorulara dair bilgiler bu yazımızda sizlerle.
Giriş Tarihi: 27.03.2023 11:22 Güncelleme Tarihi: 27.03.2023 11:22

Çam ağacı dört mevsim yeşil kalan, uzun ömürlü bir bitkidir. Ülkemizin hemen her yerinde yetişen bu bitkinin 1000 yıl yaşayan türleri dahi vardır. Farklı iklim koşullarında yetişebilen çam ağacı çevre kirliğine karşı faydalı bir bitkidir. Çam ağacını yetiştirmek için bitkinin içerisinde bulunan tohumun kullanılması gerekir. Bu tohum kozalakların içerisinde bulunur. Toplanılan kozalakların içerisindeki fıstığa benzeyen tohumu toprağa ekilir ve çam ağacı filizlenir. Çam ağacı tohumunu ormanlarda ağaçların altında bulabileceğiniz gibi aktar veya tohum satan yerlerde de bulabilirsiniz. Uygun koşulları sağladığınızda, çam ağacı evinize veya bahçenize güzellik katacaktır.

Çam Tohumu Çimlendirme

Bakımı oldukça kolay olan çam ağacını yetiştirmek için birkaç noktaya dikkat etmelisiniz. Çam tohumunu ağaçların dibinden bulabileceğiniz gibi, kozalağın içerisinden de çıkarabilirsiniz. Çam ağacı tohumunun üstünde siyah bir reçine bulunmaktadır. Üzerindeki kabuğu tohuma zarar vermeden çıkartın. Çıkardığınız tohumu nemli bir bezin içerisinde 3 gün boyunca sulayarak bekletin. Bu süre zarfında çam ağacı tohumunun şiştiğini göreceksiniz.

Üç günün sonunda tohum dikime hazır hale gelir. Çam ağacı tohumu ile güzel çam ağaçları elde edebilirsiniz. Oksijen deposu olan bu bitki hem evinizi güzelleştirecek hem de sağlığınıza fayda sağlayacaktır.

Çam Tohumu Kaç Günde Filizlenir?

Çam tohumunun çimlendirilme işleminin ardından dikimi gerçekleşir. Üç gün boyunca nemli bir bezin içerisinde kalan ve şişen tohum, toprağa aralıklı dizilir ve üzeri ince bir toprakla kapatılır. Bu işlemin ardından ilk can suyu verilir. Bu süre boyunca toprağın nemli olmasına özen gösterilir. Kısa bir süre sonra çam ağacı tohumu filizlenmeye başlayacaktır.

Çam ağacı tohumunun ekiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Tohum aşamasında ekim gerçekleşecekse çam ağacının soğuklama evresinin geçmesi gerekir. Eğer bu dönem geçmezse filizlenme süresi uzayacaktır. Güçlenen fideyi kısa sürede güneşe ve iklime alıştırmaya başlayın. Filizlenen tohumu geniş saksılara veya bahçeye dikebilirsiniz.

Kozalaktan Çam Ağacı Yetiştirme

Evde çam ağacı yetiştirmek için tohum çimlendirmenin dışında, kozalaktan çam ağacı yetiştirmek de mümkün. Bunun için çam ağacının bolca bulunduğu ormanlarda, ağaçların altındaki çam kozalağını kullanabilirsiniz. Olgunlaşmış kozalakları kullanarak evinizde çam ağacı yetiştirebilirsiniz. Burada önemli olan nokta, kozalakların mümkün olduğunca nemli kalmasını sağlamaktır. Düzenli sulanan kozalak bir süre sonra filizlenmeye başlayacaktır.

Saksıda Kozalak Yetiştirme

Fide halindeki çam ağacını saksınızda veya bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Bulunduğu ortamı güzelleştiren ve oksijen deposu olan çam ağacını saksıda kozalak yöntemiyle de yetiştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle kozalağı, bir kısmı dışarıda kalacak şekilde saksıya dikin. Ardından kozalağı her gün azar azar sulayın ve toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Fakat fazla su kullanmamaya dikkat edin. Bu, kozalağın çürümesine yol açabilir.

Düzenli suladığınız kozalağın bir süre sonra filizlendiğini göreceksiniz. Oldukça basit olan bu yöntemde yapmanız gereken sadece düzenli bir bakım sağlamaktır. Çam ağacının dikiminde en uygun zaman ilkbahardır. Toprağın sıcaklığı nedeniyle bu mevsim tercih edilir. Bu sebeple sonbahar dönemi uygun değildir.