Fesleğen Bakımı Evde Nasıl Yapılır? Saksıda Fesleğen Nasıl Bakılır Ve Kaç Günde Yetiştirilir?

Fesleğen, Ballıbabagiller familyasında yer alan bir bitki türüdür. Güzel bir kokuya sahip olan bitki daha çok ılıman yerlerde yetişir. Halk arasında feslikan, peslan ve rahan gibi farklı isimlerle de bilinir. Kokusu ile diğer bitkilerden çok çabuk ayırt edilebilir. Yaz mevsimi sonlarına doğru çiçeklenen bu bitki birçok farklı türü bulunur.
Giriş Tarihi: 08.03.2022 11:58 Güncelleme Tarihi: 08.03.2022 11:58

Fesleğeni saksıda yetiştirmek isterseniz mutlaka ekim işlemini mart ayında yapmanız gerekir. Fakat bahçede yetiştirme gibi bir düşünceniz varsa mayıs sonuna kadar ekebilmek için zamanınız var. Bahçenizde domates gibi sebzeler var ise fesleğeni bunlara yakın ektiğinizde keskin kokusu sayesinde diğer sebzeler haşerelerden daha iyi şekilde korunur.

Fesleğen bakımı

Fesleğenler büyüdüklerinde de bakıma ihtiyaç duyarlar. Çok fazla suya düşkün olmayan bu bitkiler kuralıktan da hoşlanmazlar. Çok sıcak havalarda bitkiye haftada iki ya da üç sulama yeterli olmalıdır. Bu bitkiler otsu oldukları için tek yıllıktır. Ömürlü ilkbahardan kış mevsimine kadardır.

Fesleğen nasıl bakılır?

Fesleğen bitkileri güzel ve keskin kokuları ile birçok yerde yetiştirilirler. Bu bitkiler balkonda, teraslarda ve saksılarda yetiştirilebilirler. Torflu toprakları seven fesleğenleri mutlaka bol güneş alan yerlere koymalısınız. Fakat şiddetli rüzgar esen yerlerden uzak tutulmaları gerekir.

Fesleğen nasıl yetiştirilir?

Drenaj delikleri bulunan ve orta boyutlarda olan saksılarda kolaylıkla fesleğen yetiştirme imkanı bulabilirsiniz. Saksılarda bu deliklerin olması oldukça önemlidir. Çünkü suyun çiçeklerin köklerinde birikmemesi gerekir.

Su birikmesi köklerin çürümesine neden olabilir. Güneş alan bir yere koyar ve haftada iki defa sularsanız oldukça güzel şekilde büyüyebilirler.

Fesleğen çiçeği bakımı

Fesleğenler büyüdükten sonra budamanız gerekir. Budanan yaprakları salatalarda kullanabilirsiniz. Ancak bu dama işlemi sırasında bitkinin ana gövdesine zarar vermemeniz gerekir. Bu işlem için de bitkinin 10- 15 cm uzunluğa erişmesine dikkat etmeniz gerekir. Budadıkça bitkiniz daha da gürleşir ve canlı yapraklara kavuşur.

Saksıda fesleğen nasıl bakılır ve yetiştirilir?

Saksıda fesleğen yetiştirmek isterseniz saksının ilk etapta çok büyük olmamasına özen göstermelisiniz. Orta boylarda bir saksı bu bitkiler için yeterlidir. Sulama işlemini haftada iki defa gerçekleştirebilirsiniz. Bitkilerinizden verim alabilmek için biraz büyüdükten sonra budama yapmanız oldukça önemlidir. Yapraklarını taze olarak ya da kurutarak tüketebilirsiniz.