Glutensiz un nedir, çeşitleri nelerdir? Glutensiz un nasıl yapılır?
Glutensiz un kullanımının birçok gıdanın üretiminde tercih edilmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Özellikle Çölyak hastalarının mümkün olduğunca glütenden uzak durması gerekiyor. Arpa, buğday ve yulaf gibi birçok tahılın içerisinde bulunan glüteni sağlık açısından riskleri nedeniyle en az miktarda tüketmek önemlidir. Son zamanlarda glütensiz şekilde beslenmeyi daha sağlıklı olarak gören kişilerin sayısında artışın oluşması ile birlikte gluten içermeyen gıdalara olan ilgide de önemli artışlar oldu.
Glutensiz un nedir?
Gluten barındıran arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahılların gluten içermeden üretilmesi neticesinde meydana getirilen una glütensiz un adı verilir. Bu un türü birçok farklı çeşitte üretilebilir. Gluten içermeyen un birçok farklı tahıl türünden elde edilebilir. Türkiye2de en çok bilinen ve tüketimi de en fazla olan glütensiz un türü mısır unudur.
Eğer glütensiz ürünlerle beslenmeniz gerekiyor ise un paketinin üzerinde glütensiz ibaresinin olmasına önem vermeniz gerekir. Bu etiketin yer aldığı ürünlerin üretim sırasında gluten içeren ürünlerle temas edilmemesine önem verilir.
Glutensiz un çeşitleri nelerdir?
Glutensiz unların birçok farklı türü bulunur. Sağlık açısından gluten ile ilgili sorunları olan kişilerin glütensiz un kullanması dikkat edilmesi gerekenlerden biridir. Glutensiz un çeşitleri arasında şunlar bulunur:
- Çiğ karabuğday unu
- Nohut unu
- Darı unu
- Kinoa unu
- Pirinç unu
- Kepekli pirinç unu
- Mısır unu
- Keçiboynuzu unu
- Badem unu
- Mercimek unu
Gibi birçok un türünden bahsedilebilir. Hindistan cevizi unu da gluten içermeyen un türleri arasında bulunur. Bu unların kullanım alanları da oldukça fazladır.
Glutensiz un nasıl yapılır?
Glutensiz beslenmek sağlık açısından önemli faydalar içerir. Bu nedenle de gluten içermeyen unları beslenme periyodunda daha sık şekilde kullanmak önemlidir. Eğer gluten içermeyen unları evde kendiniz yapmayı düşünüyorsanız farklı tariflerden yararlanabilirsiniz.
Glutensiz un için 200 gram mısır unu, 150 gram pirinç unu, 150 gram patates nişastasını karışım haline getirin ve kendi glütensiz ununuzu hazırlayın. Dilerseniz 250 gram pirinç unu, 150 gram mısır nişastası ve 100 gram da karabuğday ununu karışım haline getirerek kullanabilirsiniz.