Gürgen Ağacı Nerede Yetişir? Gürgen Ağacı Özellikleri Nelerdir, Türkiye'de Nerelerde ve Hangi Bölgede Yetişir?

Dayanıklılığı ile bilinen gürgen ağacı birçok yerde yetişebilir. Bu ağaçların ekolojik sistem içerisindeki yeri oldukça önemlidir. Hem doğaya katkıları hem de geniş kullanım alanları ile en faydalı ağaç türleri arasında yer alır. orman ağaçları arasında yer alan gürgenler büyük boyutlara kadar büyüyebilir.
Giriş Tarihi: 08.03.2022 13:19 Güncelleme Tarihi: 08.03.2022 13:19

Gürgen ağaçları iki farklı familyadan gelir. İlk tür Karadeniz ikliminde yetişen adi gürgen adı verilen bir türden gelir. İkinci gürgen türü ise Doğu gürgeni olarak isimlendirilir. Bunlar daha çok doğu iklimine uyum sağlamış olan ağaçlardır. Çok fazla iklim seçicilikleri de yoktur. Ancak büyüme kapasiteleri de sınırlı ağaçlardır.

Gürgen ağacı nerede yetişir?

Gürgen ağaçları geniş bir alanda yetişir. Hem çorak hem de yağışı bol olan yerlerde yetişebilirler. Ancak yağışı bol olan yerlerde gürgen ağaçları daha yüksek boylara erişebilirler. En iyi yetişme ortamları Marmara, Trakya, Ege, Kuzey ve Doğu Anadolu bölgeleridir.

Gürgen ağacı özellikleri

Gürgen ağaçları kendine has özellikleri ile öne çıkar. Bu ağaçların genel özellikleri hakkında şunlar söylenebilir:

  • Tüm iklimlerde yetişebilen ağaçlardır.
  • Aşılama ve budama önemli bakım aşamalarıdır.
  • Çok fazla bakım istemeyen ağaçlardır.
  • Susuz kalmak istemeyen bir ağaç türüdür.
  • Kış aylarında yapraklarını dökerler.
  • Budama işlemi yaprak dökümü sonrasında yapılır.
  • Dalları 50- 60 cm kadar içerden budamak yeterlidir.
  • Sert yapılı bir ağaçtır.

Bunun yanında budama işlemini makas ile yapmak gerekir.

Gürgen ağacı sağlam mı?

En sağlam ağaç türleri arasında gürgen ilk sıralarda gelir. Bu nedenle de ahşap ve mobilya sanayisinin en önemli hammaddeleri arasında yer alır. Gürgen ağaçları düzenli budandıklarında ve suyu iyi aldıklarında çok daha sağlam olabilirler. Isınma aracı olarak da çok tercih edilen bir ağaç türüdür.

Gürgen ağacı nasıl yetiştirilir?

Huşgiller familyasından bir ağaç olan gürgen bilimsel olarak Carpinus ismi ile bilinir. Bu ağaçlar 20 metreye kadar boy verebilirler. Türkiye Giresun'da 280 yaşında gürgen ağacı olduğu düşünülüyor. Gürgen ağacı yetiştirmek için çimlendirme yöntemini deneyebilirsiniz.

Aynı zamanda fidan yapma yöntemi de yetiştirmede başvurulan yöntemlerdendir. Bu ağaçları yetiştirmek için gelişmiş fidanlar tercih etmek daha verimli olmalarını sağlar. Soğuk havalara karşı dayanıklı olsalar da mutlaka hava sıcaklığının 5 derece üzerinde olması gerekir.

Normal bir sulama sistemi ile sulanmalıdır. Fazla sudan zarar görmeyen ağaçlardır. Bu ağaçların her sene diplerinden budanması gerekir. Çiçeklerini döktükten sonra mutlaka budama yapılması önemlidir.

Gürgen ağacının dikim işlemleri sonrasında 2-3 ay bekledikten sonra gübreleme yaparsanız daha da gelişir. Birden fazla gürgen dikecekseniz her ağaç arasında 1 ya da 2 metre mesafe olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Gürgen ağacı meyvesi

Gürgen ağacı sonbahar aylarında meyve verir. Bu meyveler fındık boyutlarındadır. Sivri ve sert kabuklu meyveleri vardır. Ağaç ilkbaharda çiçeklenir. Çember yapıda ve aralıklı bir çiçek yapısı vardır. Meyveler sonbaharda olgunlaşır.

Gürgen ağacı özellikleri nelerdir, Türkiye'de nerelerde yetişir?

Gürgen ağaçları gölgeyi seven ağaçlardır. Bu ağaç türünün birçok farklı türü bulunuyor. Avrupa, Asya Kuzey Amerika iklimlerinde doğal bir şekilde yetişen yaklaşık 26 farklı tür bulunur. Türkiye'de ormanlık birçok yerde gürgen ağacına rastlamak mümkündür.