Hurma Çekirdeği Çimlendirme: Hurma Çekirdeği Kaç Günde ve Nasıl Çimlendirilir?

Hurma, ülkemizde özellikle Ramazan ayında severek tüketilen bir yiyecektir. Vücudumuz için pek çok faydası bulunan hurmanın, farklı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Tropikal ve çöl iklimlerinde yetişen hurmanın sekiz bin yıllık geçmişi vardır. Oldukça leziz olan hurmanın çekirdeğini kullanmak isteyenler, hurmanın nasıl ekildiğini merak etmiştir. Hurma Çekirdeği Çimlendirme: Hurma Çekirdeği Kaç Günde Çimlenir? yazımızda sizler için önemli püf noktalara değindik.
Giriş Tarihi: 27.03.2023 11:58 Güncelleme Tarihi: 27.03.2023 11:58

Hurma ağacı, Palmiyegiller familyasında yer alan bir ağaç türüdür. Palmiyelere benzeyen yapısı, bu sebeple dikkat çekmektedir. Tıpkı palmiyeler gibi tropikal ve çöl iklimlerinde yetişen bu bitkinin sıklıkla tüketildiği bilinmektedir. Su ve güneşi çok seven hurma ağacı, bunların eksikliklerinde meyve vermeyebilir. Ülkemizde Ramazan denildiğinde akla ilk gelen yiyeceklerden birisi olan hurma, severek tüketilir. Vücudumuza birçok faydası dokunan hurmanın tüketilmesi, bu doğrultuda önemlidir. İnsan vücudu için gerekli mineralleri bulunduran hurma, şifalı yiyecekler arasındadır. Bu sağlıklı besinin evde yetiştirilmesi de son derece merak edilmektedir. Hurma çekirdeğinden bir bitki elde etmek için bazı koşullara dikkat etmek gerekecektir. Sıcak havaları seven bu bitkinin su ve güneş ihtiyacını karşıladığınız müddetçe evde yetiştirebilirsiniz.

Hurma Çekirdeği Çimlendirme

Sıcak iklim yapısına uygun hurmanın istekleri karşılandığında, evde yetiştirmek mümkündür. Evde hurma yetiştirmek için ilk aşama, çimlendirme işlemini uygun şekilde yapmaktır. Hurma çekirdeklerinin kuruması için öncelikle birkaç gün sıcak bir ortamda bekletin.

Çekirdekleri, su çekene kadar ılık su içinde bekleterek çimlenmesini sağlayın. Bir bardağa doldurduğunuz ılık suyun içine çekirdekleri koyduktan sonra üç gün geçmesini bekleyin. Bu süre sonunda çekirdeklerin şiştiğini göreceksiniz. Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın.

Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır. Tohum filizlenmeye başladığında, toprağın üzerinden yeşil sivri bir şekilde çıkar. Bitkinin boyu 10 santimetreye ulaştığında, onu kaliteli bir toprağa ekmek gerekecektir.

Hurma Çekirdeği Kaç Günde Çimlenir?

Hurma ağacı, ekimi son derece kolay olan ve bakım isteyen bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yetişebilen bu bitkinin evde yetiştirilmesi için yeterli güneş alması gerekecektir. Hurmanın çekirdeklerinin çimlenmesi için gerekli koşulları sağladığınızda, 15- 20 gün sonunda çimlenmeye başlayacaktır. Bazı durumlarda çimlenmeyen tohumlar daha sonradan çimlenmeye başlayabilir.

Çimlenen filizlerin bir ay sonra filizlenmeye başlayacağını göreceksiniz. Torflu toprağa ekilen bitkinin susuz kalmaması da önemlidir. Özellikle yaz aylarında haftada bir kere sulanması gerekecektir. Güneşten de yeteri kadar faydalanan hurma bitkisi, iyi bakıldığı müddet kısa zamanda gelişim gösterecektir.

Hurma Çekirdeği Saksıda Yetişir Mi?

Hurma çekirdeği; evde, saksıda, iş yeri gibi her türlü iç mekânda yetişmeye uygundur. Yeteri kadar güneş alan hurma bitkisi gelişme göstermeye başlayacaktır. Hurma çekirdeğini saksıda yetiştirmek için, çekirdeğin öncelikle çimlendirilmesine özen göstermelisiniz. Çekirdek, suyun içinde şiştikten sonra bir kap içerisindeki ıslak talaşın içine ekin ve üzerini torf karışımlı toprakla kapatın.

Hurma çekirdeğini ekeceğiniz saksının ölçüsüne de dikkat etmelisiniz. Bitkinin kök kaidesinin açıkta kalmaması için hurma fidanını dikeceğiniz saksının derinliği ve yüksekliği en az 25 cm olmalıdır.

Hurma Çekirdeği Dikilir Mi?

Hurma ağaçları, çekirdeğin çimlendirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir. Bunun için plastik bir kaba koyacağınız çekirdekleri çimlendirebilirsiniz.

Üç gün boyunca suda kalan ve şişmeye başlayan hurma çekirdeklerini, toprağın 10 cm ile 20 cm aralığında kalacak şekilde kaba dikmelisiniz. Işık alan bir yere koyduğunuz bitkinin haftada bir sulanmasına özen gösterin. Sıcak iklim koşullarında yetişebilen bu bitkinin güneş görmesi son derece önemlidir.